Aktualno

70. ROĐENDAN Naša osnovna misija je očuvanje i zaštita Lokruma

70. ROĐENDAN Naša osnovna misija je očuvanje i zaštita Lokruma

Ovom prilikom bih istaknuo izazove u upravljanju ovim jedinstvenim područjem s kojima se suočava Javna ustanova, kako bi se postigao skladan razvoj otoka i pomirenje ponekad i suprotstavljenih interesa posjećivanja i zaštite prirode i kulturnih dobara – rekao je ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec na otvorenju znanstveno-stručnog skupa ‘Otok Lokrum – Od znanstvenih spoznaja do upravljanja zaštićenim područjem’ povodom 70. obljetnice zaštićenog Rezervata Lokrum na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u četvrtak.

Kao trenutne projekte na području Lokruma Grilec je istaknuo jačanje protupožarne zaštite, obnovu benediktinskog samostana i Maksimilijanovog dvorca s klaustrom, vrtnim kompleksom i pristupnim šetnicama te botaničkog vrta. U bliskoj budućnost krenut će i obnova tvrđave Fort Royal, podsjetio je.

– Javna ustanova upravlja posebnim rezervatom šumske vegetacije, ujedno i područjem ekološke mreže sukladno zakonskim propisima i u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom kulture i Dubrovačko-neretvanskom županijom. Vrijednosti povjerene nam na upravljanje treba adekvatno vrjednovati, po potrebi ih obnoviti, zaštititi i predstaviti domaćoj i svjetskoj javnosti. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode osnovna misija Ustanove je očuvanje i zaštita područja koja se provodi aktivnostima monitoringa, inventarizacije, interpretacije i edukacije. Kako bi se postigli naizgled jednostavno, a istovremeno ambiciozni ciljevi bilo je nužno kontinuirano jačati kadrovske kapacitete Ustanove, prvenstveno naše stručne službe – naglašava.

O radu Upravnog vijeća JU Rezervat Lokrum govorio je i njegov predsjednik Zoran Obradović.

– Upravno vijeće je jedna spona između samog operativnog upravljanja Ustanovom i Grada Dubrovnika, našeg osnivača. U tome se uglavnom bavimo usklađivanjem prioriteta, praćenja da te suradnje budu dobre, da se ono što Grad želi ostvari na adekvatan način, da Ministarstvo bude zadovoljno. Isto tako da imamo dobru suradnju sa svim drugim dionicima zaštite prirode, kulturne baštine i naravno svega onoga što Lokrum predstavlja u ovoj zajednici. Nema ljepšeg načina da obilježimo 70. obljetnicu zaštite nego s najvećim projektima otkad je Ustanova kao takva osnovana. Lokrum pokriva puno segmenata, od zaštite prirode koja nam je osnovna djelatnost i svrha, preko zaštite kulturne baštine do usklađivanja s ispunjavanjem turističkih potencijala koje Lokrum kao prvorazredna atrakcija posjeduje, a privlači preko 200 tisuća posjetitelja godišnje. Ne smijemo tražiti kompromise, već suradnjom doći do održivog razvoja i puta u turizam koji neće naškoditi čuvanju prirode i našoj svrsi – kazao je.

Dvodnevni program skupa uključuje predavanja na teme povijesti i očuvanja flore i faune Lokruma, kao i nešto širi problemi ekologije mora, ali i terenski rad u petak.

– I danas ćemo imati izlaganje doktora Perneka o potkornjacima, upravo na primjeru Lokruma. Na Lokrumu je situacija izuzetno povoljna. Na ovoj konferenciji smo odabrali teme koje se tiču Lokruma, ali su primjenjive i globalno, kao što su teme otpada iz mora, teme ostalih pritisaka kao što je mediteranski potkornjak, dakle pojava koje imaju globalni karakter, a jednim dijelom su uvjetovane djelovanjem čovjeka, ali i klimatskim promjenama, odnosno intenzivnim odstupanjima u meteorologiji. Osvrnula bih se na obnovu samostanskog područja. U tijeku je izrada vrlo složene dokumentacije za obnovu samostana, jedan od značajnih primjera povezivanja prirode i kulturne baštine je očuvanje faune šišmiša u samostanu. Također ćemo imati prilike čuti goste istraživače i ekologe iz Velike Britanije iz Udruge Vincent Wildlife Trust, koji već nekoliko godina dolaze na Lokrum u suradnji s našim istraživačima, prvenstveno iz Hrvatskog biospeleološkog društva uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike. U tijeku su istraživanja i komunikacija s konzervatorima i nalazimo najbolje načine da obnovimo objekte, a istovremeno očuvamo i prirodne vrijednosti koje su simbol Lokruma – izjavila je stručna voditeljica JU Rezervat Lokrum dr. sc. Marija Crnčević.

Pročitajte još

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist