Aktualno

43 PREKRŠAJA Trgovci zavaravali kupce tijekom ljetnog sniženja i akcija za početak škole

Popusti

Ovog ljeta utvrđena su 43 prekršaja tijekom nadzora nepoštene poslovne prakse trgovaca u odnosu prema potrošačima. Državni je inspektorat neke od njih otklonio za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora dok su za sve ostale poduzete zakonom propisane prekršajne mjere.

Tržišna inspekcija državnog inspektorata je u srpnju, kolovozu i rujnu provela 270 nadzornih aktivnosti posebnih oblika prodaje odnosno ljetnog sezonskog sniženja i posebnih oblika prodaje naziva ‘Back to school’, ‘Akcije za novi početak školske godine’ i slično.

Tijekom srpnja i kolovoza obavljeno je ukupno 195 inspekcijska nadzora ljetnog sezonskog sniženja, kao i u vezi s tim nadzora nepoštene poslovne prakse trgovca u odnosu prema potrošačima te je utvrđeno 35 prekršaja.
Utvrđeni prekršaji odnosili su se na neisticanje cijena, isticanje 3 cijene, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača kao i nepoštena poslovna praksa. Nepoštena poslovna praksa se odnosila na zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je cijena proizvoda izračunata. Primjerice, trgovac je isticao akcijske cijene koje su jednake ili više od referentne cijene, odnosno najniže cijene koju je trgovac primjenjivao za iste proizvode u zadnjih 30 dana, isticanje akcije u iznosu 50 posto, no inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da trgovac odobrava popust u iznosu od 30 posto, kao i obračunavanje popusta na cijenu u redovnoj prodaji, a ne na referentnu odnosno prethodnu cijenu.

Pojedini utvrđeni prekršaji otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora. Za sve ostale utvrđene prekršaje, uključujući 11 prekršaja kojima je utvrđena nepoštena poslovna praksa, poduzete su zakonom propisane prekršajne mjere.

U rujnu tržišna inspekcija Državnog inspektorata provodila je nadzore aktivnosti posebnih oblika prodaje naziva ‘Back to school’, ‘Akcije za novi početak školske godine’ i slično.

Obavljeno je ukupno 75 inspekcijskih nadzora prilikom čega je poseban naglasak stavljen na kategorije dječje odjeće, dječje obuće i školskih artikala (torbe i ruksaci, gadgeti kao što su računala, pametni sat, školski pribor i slično) te je utvrđeno ukupno osam prekršaja.

Utvrđeni prekršaji su se odnosili na neisticanje cijene proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepravilno isticanje cijena proizvoda, odnosno uz cijene u redovnoj prodaji nisu bile istaknute cijene na sniženju, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora kao i sporadično nepoštena poslovna praksa.

Nepoštena poslovna praksa utvrđena je u jednom slučaju te se odnosila na zavaravanje potrošača u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je cijena izračunata na način da trgovac prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje ističe akcijsku cijenu i najnižu cijenu u 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje koja je viša od akcijske cijene. Na taj se način potrošači zavaravaju jer trgovac u konkretnom slučaju uopće ne prodaje proizvod po sniženoj, akcijskoj cijeni, već po istoj cijeni po kojoj je prodavao isti proizvod unazad 30 dana prije početka oglašavanja akcije.

Pojedini utvrđeni prekršaji otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora dok su za utvrđeni prekršaj nepoštene poslovne prakse poduzete zakonom propisane prekršajne mjere.

Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Prilikom provođenja posebnih oblika prodaje robe trgovac je dužan istaknuti sniženu cijenu i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje, a isto se primjenjuju i na oglašavanje robe.

Pročitajte još

MALIŠANI IZ PALČICE O SVETOM NIKOLI ‘Sestra je zločesta pa bolje da njoj dođe Krampus’

Dulist

PRODAJA IDE, HRANA SE NE BACA U pulskoj pekarnici dva ‘kruha od jučer’ nude za 7 kuna

Dulist

Predsjednik Zoran Milanović stiže na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija