Hrvatska

330 MILIJUNA U 2015. Valamar nastavlja s investicijskim ciklusom

330 MILIJUNA U 2015. Valamar nastavlja s investicijskim ciklusom

Valamar Riviera d.d. ostvarila je u 2014. godini ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 1,116 milijardi kuna, što je povećanje za 30 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje iste godine te neto dobit od 52,2 milijuna kuna, pokazuje privremeno nerevidirano izvješće Uprave, prenosi Limun.hr. 

Konsolidirani prihodi od prodaje veći su za 26,2 milijuna kuna (2,50%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 1,074 milijardi kuna. Otegotna okolnost u 2014. godini bilo je povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto za usluge ugostiteljstva i smještaja s primjenom od 1. siječnja 2014. godine čiji utjecaj na prihode od prodaje procjenjujemo na 26 milijuna kuna.
U prošloj godini, društva Valamar grupa d.d. i Valamar Adria holding d.d. pripojila su se društvu Riviera Adria d.d., a objedinjena kompanija počela je poslovati pod nazivom Valamar Riviera d.d., te se stoga rezultati poslovanja trebaju promatrati kroz učinke navedenih pripajanja.

“Cilj organizacijsko-pravnog restrukturiranja bio je ujediniti upravljanje, turistički portfelj i dosadašnja odvojena dionička društva u jednom strateškom društvu Valamar Riviera d.d. kako bismo dodatno racionalizirali poslovanje te omogućili transparentnost i bolje razumijevanje vrijednosti turističkog poslovanja od strane investicijske javnosti. Zbog toga smo se prošle godine odlučili i na uvrštenje redovitih dionica u Službeno tržište Zagrebačke burze što je dobro prihvaćeno na tržištu kapitala. Valamar Riviera nastavit će s ulaganjima kako bismo podigli kvalitetu naših usluga, što će ojačati brand i tržišnu poziciju Valamara”, naglasio je Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

U promatranom razdoblju Valamar je ostvario 4.284.979 noćenja, što je pad od 1,3%, prvenstveno uslijed smanjene potražnje za istarskim destinacijama. S druge strane, značajan rast broja noćenja u odnosu na 2013. ostvaren je u destinacijama poput Krka (3,6%) i Dubrovnika (3,8%). Valamar Riviera nastavila je u 2014. godini snažan ciklus investicija koji je za sezonu 2014. iznosio 370 milijuna kuna. Najveće investicije bile su u hotel Valamar Dubrovnik President koji je postao prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamar Riviere, dok su hoteli Zagreb u Poreču i Argosy u Dubrovniku postali hoteli s četiri zvjezdice.

Valamar je od ove godine počeo izvještavati i godišnji prihod smještaja po raspoloživoj smještajnoj jedinici (RevPAR) koji iznosi 51.694 kune uz godišnju zauzetost od 122 dana i prosječnu dnevnu cijenu od 424 kune.

Godišnji prihod smještaja po raspoloživoj smještajnoj jedinici (RevPAR) u hotelima s 4* i 5* iznosi 131.480 kuna uz godišnju zauzetost od 166 dana i prosječnu dnevnu cijenu od 791 kune, u hotelima i apartmanima s 2* i 3* uključujući hostele iznosi 64.816 kuna uz godišnju zauzetost od 143 dana i prosječnu dnevnu cijenu od 455 kuna, a u kampovima iznosi 20.919 kuna uz godišnju zauzetost od 98 dana i prosječnu dnevnu cijenu od 212 kune.

Ostvarena EBITDA u 2014. godini iznosi 284 milijuna kuna, a operativna dobit 80 milijuna kuna.

“Valamar Riviera u 2015. godini planira realizirati 330 milijuna kuna novih kapitalnih ulaganja koja su ključan pokretač rasta prihoda, konkurentnosti i inovacija u turističkim proizvodima. No, rezultati poslovanja 2014. godine pokazuju da je povrat na investicije u turizmu kroz poslovanje otežan te da bi investicija u turizmu bilo više kada bismo smanjili porezna opterećenja privredi i uveli dodatne poticaje za ulagače”, istaknula je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere d.d.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist