Aktualno

30 sporova milijunska omča gradskoj blagajni

30 sporova milijunska omča gradskoj blagajni

U zadnje tri godine i tri mjeseca (od 1. siječnja 2009.) Grad Dubrovnik je na ime ekspropriranih i deposediranih nekretnina isplatio iznos od 11.289.574 kuna, s tim da je iznos od 5.730.000 kuna podmiren u ratama, sukladno postignutoj nagodbi.

No, gradska blagajna u narednim bi godinama mogla biti suočena s novim financijskim izdatcima vezanim za sporove koji se vode zbog imovine oduzete u doba bivše države. Tako je trenutno u tijeku tridesetak predmeta, koji se vode pred Uredom državne uprave i koji predstavljaju potencijalne obveze za Grad Dubrovnik u narednim godinama, obzirom da se predmeti nalaze u različitim fazama postupka.
 
OD MOKOŠICE DO GRUŽA
 
Kako su nam dogovorili iz gradske uprave najveće potencijalne obveze se odnose na slijednika nekadašnjeg poduzeća Rudine (k.o. Gruž), te obitelj Zec (k.o. Obuljeno), Kljunak (k.o. Komolac), Zelen (k.o. Gruž), Matković (k.o. Dubrovnik), Pavlović (k.o. Čajkovica) te Miličić (k.o. Dubrovnik). Sve navedeno odnosni se na naknade za zemljišta izuzev obitelji Matković gdje se radi o prostoru u stambenoj zgradi.
U ostalim predmetima, rečeno nam je iz gradske uprave, radi se o postupcima koji se tiču manjih nekretnina. No, nisu nam dali podatak o visinama naknada koje bi eventualno, ako Grad izgubi spor, mogle opteretiti gradsku blagajnu.
– Ne možemo dati precizan podatak o visinama naknade za predmete u postupku budući da se visina naknade utvrđuje u tijeku postupka i ovisi o više činjenica te stoga Grad Dubrovnik ne može prejudicirati niti jednu odluku nadležnih tijela kojima se na temelju više parametara utvrđuje visina naknade. U svakom slučaju Grad Dubrovnik poduzima sve moguće radnje kako bi taj iznos bio što povoljniji za obveznika naknade, odnosno Grad Dubrovnik, kao pravnog slijednika bivše Općine Dubrovnik koja je navedena oduzimanja i vršila – ističu iz Grada Dubrovnika.
 
U 5 GODINA PLATILI 21 MILIJUN KUNA
 
No, sjetimo se samo slučaja iz 2007. godine oko zemljišta na kojem je sagrađen Hotel Belvedere. Naime, početkom 2007. godine vlasnici kojima je oduzeto zemljište za gradnju ovog hotela blokirali su račun Grada Dubrovnika zbog isplate od preko 10 milijuna kuna. Grad Dubrovnik je, kako je tada objasnio zamjenik gradonačelnice Antun Kisić, od bivše Općine Dubrovnik naslijedio sudski spor za naknadu zemljišta bivšim vlasnicima kojima je ono oduzeto zbog gradnje spomenutog hotela. Kako im u bivšoj državi naknada nije isplaćena, sudskom presudom Grad Dubrovnik je kao pravni slijednik bivše općine bio dužan vlasnicima isplatiti naknadu.

Spomenimo i podatak kako je u razdoblju od 2004.- do 2009. godine Grad Dubrovnik na ime naknade za raznu oduzetu imovinu isplatio ukupan iznos od 21,79 milijuna kuna.

U 2009. trebalo je isplatiti još 8,6 milijuna kuna za oduzeta zemljišta u Mokošici (gdje je sagrađeno naselje Naš dom) i na Montovjerni, gdje je niknuo 'Kineski zid', što je tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica na tadašnjem Poglavarstvu nazvala velikim opterećenjem za gradski proračun.
Pojavio se tada krajem 2009. godine i POS, odnosno zemljište na kojem su stanovi po programu poticane stanogradnje izgrađeni. Zemljište za gradnju tih stanova osigurao je Grad, no bilo je u postupku povrata. Tek 2009. godine stiglo je rješenje po kojemu je vlasnicima trebalo platiti 8 milijuna kuna, ili 270 eura po četvornom metru. Vlasnici su bili spremni na nagodbu. Je li im i koliko isplaćeno ne znamo, kao što ne znamo za koja je sve zemljišta isplaćen već na početku spomenuti iznos od preko 11 milijuna kuna. Na taj dio nismo dobili odgovor ni nakon ponovljenog upita. A prvi je poslan prije skoro mjesec dana (5. travnja 2012.)!
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist