Županija

30 GODINA ŽUPANIJE Dobroslavić: Vjerodostojnost, transparentnost, iskrenost… Naš je trajni moto!

30 GODINA ŽUPANIJE Dobroslavić: Vjerodostojnost, transparentnost, iskrenost... Naš je trajni moto!

Dubrovačko-neretvanska županija slavi svoj dan i dan svog nebeskog zaštitnika, ali i 30 godina od svog osnivanja. Tim povodom u Kazalištu Marina Držića je uz brojne visoke dužnosnike održana svečana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.
Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima 30. obljetnicu formiranja naše županije. Prigoda je to, dodao je, za osvrnuti se na ono iza nas, ali i vidjeti gdje smo danas. Sve je počelo 1993. godine uspostavo regionalnog i lokalnog ustroja Republike Hrvatske.
-Ispravna je bila odluka našeg prvog predsjednika dr. Franja Tuđmana da područje najjužnije hrvatske županije obuhvati dubrovačko područje, otočni dio i neretvansku dolinu. Vrijeme je pokazalo da se te sastavnice odlično nadopunjuju – rekao je župan te istaknuo kako je tridesetogodišnji put bio zahtjevan, ali i veoma uspješan. Tome su, napomenuo je, pridonijeli mnogi, prvenstveno branitelji koji su svojom hrabrošću branili i oslobodili ovaj naš prostor.
Sjetio se i svih svojih prethodnika te im se zahvalio što je svaki od njih dao izniman doprinos kako bi županija postala ono što je danas.
– Svi su oni utkali dio sebe u život i uspjehe ove županije – rekao je te istaknuo kako današnje vodstvo već 14 godina u gotovo nepromijenjenom sastavu služi svojim sugrađanima.
-To radimo s najvećom mogućom odgovornošću. Vjerodostojnost, transparentnost, strateški pristup, iskrenost, ispunjavanje obećanja naš je trajni moto. Ono što smo nosili u programima to smo i izvršavali – istaknuo je dalje župan Dobroslavić.
U svom se govoru dotaknuo i Pelješkog mosta kojim su spojena dva dijela Hrvatske i naše županije.
-On nadmašuje očekivane učinke na tijekove u županiji. Bilo je i onih koji su njegovu važnost odbijali razumjeti. Bilo ih je malo, ali su bili glasni i na važnim dužnostima – dodao je dalje te napomenuo kako je prometno povezivanje presudno za kvalitetu življenja na ovom prostoru, ali i za sigurnost i ravnomjeran razvoj.
-Gdje smo 30 godina poslije? Među tri smo najuspješnije županije u zemlji, druga smo najbolja županija prema demografskoj slici, najbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom i prihodima, prvaci smo u kvalitetnom turizmu… – nabrajao je župan i posebno naglasio kako je ova županija prva crta obrane od nasrtaja na hrvatsku baštinu Dubrovnika i svojatanja njegovih velikana.

U ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića sve je pozdravio dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Svoj je govor počeo s Pelješkim mostom istaknuvši kako smo prošle godine svjedočili povijesnom trenutku spajanja hrvatskog teritorija. Time je, naglasio je, dosanjan višegeneracijski san.
-Burno razdoblje je iza nas, ispunjeno prijetnjama i preprekama. Vodeći se društvenom odgovornošću zadržali smo stabilnosti te čist i jasan horizont – rekao je Franković te istaknuo kako smo uspješni onoliko koliko se pratimo i podupiremo.
Zahvalio se Vladi RH na kontinuiranoj potpori.
Na svečanosti je bio i premije Andrej Plenković, koji je istaknuo kako mu je posebno drago da se ove godine zaključio životni projekt cijele generacije žitelja Dubrovačko-neretvanske županije. Napomenuo je i kako je hrvatska zemlja koja je u tri desetljeća svoje samostalnosti realizirala sve svoje strateške projekte.
-U vremenu najvećih globalnih kriza pokazali smo kao društvo i država otpornost, žilavost i snagu – rekao je te podsjetio na pravovremene i snažne poteze Vlade koji su spriječili egzistencijalnu ugrozu hrvatskih obitelji.
Nije mogao ne dotaknuti se i najavljenog ukidanja prireza budući da mnogi takav potez tumače kao oduzimanje sredstava lokalnoj samoupravi.
-Izjave da vlast uzima nešto lokalno samoupravi su smiješne, netočne i krive. Vodimo računa da cijela naša politika ima konzistentne linije koje dovode do dobrih rezultat za sve. U 7. godini mandat nećemo povući potez koji će biti u suprotnosti svemu što smo radili do sada – naglasio je premijer.
Potom je rekao i kako su se u našoj županiji realizirali brojni projekti.
-Hrvatska integriranost na europskoj razini vidi se ovdje u kvaliteti života naših građana – dodao je te rekao kako je još puno posla pred nama, ali da je perspektiva četvrtog desetljeća hrvatske samostalnosti izrazio dobra.
Dotaknuo se u svom obraćanju i projekata koji se u cestovnoj infrastrukturi moraju odraditi na krajnjen jugu Hrvatske, spomenuvši i brzu cestu.
-Projekt je to o kojem vodite raspravu, ali siguran sam da ćete iznaći konsenzus – poručio je premijer te naglasio kako je naša županija Pelješkim mostom postala jednakopravna autodestinacija.
-Vlada je i prijatelj i partner – zaključio je.

Pročitajte još

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist