Aktualno

30 GODINA OD DOMOVINSKOG RATA Održana konferencija u Europskom parlamentu

konferencija europski parlament suncana glavak 30 godina od domovinskog rata

U organizaciji zastupnice Sunčane Glavak danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija ‘Hrvatska – 30 godina od Domovinskog rata’.

– Hrvatska je trideset godina nakon rata transformirala svoje društvo i ekonomiju te se pridružila skupini najnaprednijih europskih država. Naša ponosna prošlost neka nam bude izvor nadahnuća za novi razvitak i za snažniju i bolju državu u kojoj će ljudi sve bolje živjeti. Upravo je to u fokusu Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem – rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Podsjetivši da je obrazovanje ključno u očuvanju povijesnih činjenica o Domovinskom ratu, eurozastupnica Glavak osvrnula se na ratnu agresiju na Ukrajinu poručivši da je “Hrvatska bila i bit će sastavni dio europske potpore borbi Ukrajine protiv ruske agresije, tiranije i nepravde”.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je mjere poduzete za poboljšanje položaja hrvatskih branitelja tijekom posljednjih sedam godina, a govorio je i o posljednjim gospodarskim pokazateljima i strateškim postignućima Hrvatske.

– Od branitelja Domovine postali smo čuvari mira diljem svijeta. Gotovo je bilo nezamislivo prije 33 godine da ćemo danas biti članica EU-a i međunarodnih organizacija i na to trebamo biti ponosni. Republika Hrvatska, kao jamac mira na ovom prostoru, stvara kvalitetne preduvjete za izgradnju i čuvanje naše Domovine – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Medved.

General-bojnik Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” podsjetio je da je današnja Hrvatska stvorena na temeljima Domovinskog rata.

– Naš međunardoni položaj nikada nije bio jači. Hrvatska je danas upravo ondje gdje su prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji htjeli da bude – rekao je general-bojnik Filipović i izrazio solidarnost s Ukrajinom.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. dr. sc. Ante Nazor govorio je o uzrocima rata u Hrvatskoj.

– Kao i u slučaju trenutne ruske agresije na Ukrajinu, i velikosrpska agresija na Hrvatsku 1991. klasičan je primjer rata za teritorij i pokušaj stvaranja velike Srbije. Hrvatska se uspjela obraniti i osloboditi okupirani teritorij te odigrati ključnu ulogu u održavanju BiH kao suverene države u međunarodno priznatim granicama – istaknuo je prof. dr. sc. Nazor.

Hrvatski povjesničar prof. dr. sc. Ivica Miškulin iznio je iskustva i pouke za Europsku uniju koje je iznjedrio hrvatski rat za nezavisnost, posebno ih stavljajući u kontekst odnosa EU-a prema ratu u Ukrajini. Izlaganje o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ratnim štetama održala je dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dok je dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić govorila o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Na konferenciji su se okupili hrvatski branitelji, povjesničari, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u veleposlanik Mario Nobilo, članovi diplomatskog zbora i europarlamentarci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske.

Domovinski rat utkan je u temelje suvremene hrvatske države. Sloboda i neovisnost Hrvatske izrasle su na viziji prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te hrabrosti i nepokolebljivosti hrvatskih branitelja, od kojih su mnogi za Domovinu položili život. Tri desetljeća kasnije, Hrvatska je ispunila sve strateške nacionalne zadaće te je danas uvažena i respektirana članica međunarodne zajednice, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije; među 15 je država koje su u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist