Aktualno

‘24 SATA BEZ KOMPROMISA’ U KONOBI VERANDA Maja i Mirko Andrić: Ljudi nas već tijekom ljeta pitaju kad će akcija. Polako postaje tradicija!

Sretna sam, vjerujem i svi oko Mirka i mene jer se približava, pored Božića, drugi najdraži dan u godini. Humani­tarna akcija ‘24 sata bez kompromisa’ koju organiziramo, postala je veća od svih rođendana i drugih proslava. Jer, čak ni za rođendane ne dobijemo toliko ljubavi, zagrljaja i podrške, koliko na taj dan. Cijela jedna godina se ‘provrti’ u ta 24 sata. To je dan kojemu se radujemo i nestrpljivo čekamo. Osjećamo se kao mala djeca dan prije izleta – priča nam Maja Andrić koja sa suprugom Mir­kom ponovno priprema novu huma­nitarnu akciju ‘24 bez kompromisa’ u svojoj konobi Veranda u Štikovici. Uz njih su u organizaciji bliska obitelj, prijatelji i suradnici, kao i tijekom svih ovih godina dosad. U cijeloj priči naj­više ih raduje što ljudi već tijekom ljeta počinju propitivati: ‘Kad će akcija?!’. To znači, kako kažu, da ljudima taj dan, zadnja subota u studenom, polako ulazi u podsvijest i postaje tradicija. Vodeći se time, ni proteklu godinu, usprkos Covidu, nisu htjeli odustati od organizacije akcije. Pričaju nam kako su htjeli pokazati ljudima da su i u naj­težim trenucima uz njih.

— Htjeli smo pokazati ljudima da smo i u najtežim trenucima tu za njih. Nismo se htjeli naći u situaciji da za 20 godina nekome govorimo: ‘Evo, odr­žavamo akciju toliko i toliko godina, ali je zbog koronavirusa nismo odr­žali 2020. godine’. Bili smo skeptični, ali je očito želja i volja ljudi veća od bilo kojih mjera i ograničenja – rekla je Maja navodeći dalje da pripreme za humanitarnu akciju, koja će se održati u subotu, 27. studenog, traju već dulje vrijeme. Jer, kako su već istaknuli, za njih to nije mali dan.
Četvrtu godinu zaredom organizi­rate ‘24 sata bez kompromisa’. Što očekujete?
Maja: Bit’ će što će bit’. Nama je naj­važnije da se ljudi osjete pozvanima. Prošle godine smo imali nešto kraće radno vrijeme jer se hrana preuzi­mala u našem restoranu ili dostav­ljala. Još ne znamo sve detalje, sve će ovisiti o mjerama, ali znamo da ćemo, usprkos svemu, raditi 24 sata. Želimo pokazati svima da smo beskompro­misno uz našu akciju, u prvom redu mi, pa onda i naši roditelji, obitelji i prijatelji bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće. Uvijek se naglašava Maja i Mirko Andrić, ali bismo stvarno htjeli naglasiti da u ovoj akciji nismo samo mi. Tu je puno imena i prezimena koji iz godine u godinu pružaju sve veću pomoć i podršku. Stvorio se nevjeroja­tan krug ljudi oko ove akcije. Svi koji dođu pojesti, i daju svoj humanitarni prilog, imaju posebne zahvale. Ta lijepa energija koju ljudi donesu i koja prođe kroz restoran, i energija koju odnesu sa sobom, postala nam je jako važna. I ta ideja da za određenu količinu novaca, dobiju nešto nazad, također nam je bitna. Tijekom svih ovih godina rada, u našem su se restoranu stvorile predivne i pozitivne priče. Osjećamo pri­vatnu i poslovnu odgovornost i duž­nost vratiti zajednici, u kojoj smo se ostvarili, jedan maleni dio koji je ona nama dala kroz sve ove godine. Nama je najvažnije da ljudi prepoznaju našu želju i volju, da dođu i da sudjeluju u nečemu što na kraju predstavlja dobro­bit za svih nas. Bit je i da ljudi osjete da oni mogu nešto dobro napraviti. ­
Mirko: Puno razgovaramo o akciji koja nas svake godine sve više veseli. Nevjerojatno je da imamo toliki elan za organizaciju ovakvog jednog doga­đaja. Mislim da ćemo to i dalje nastaviti raditi. Jer, sva ta želja i radost ljudi koji dođu u restoran je neopisiva. Ne mogu vam prenijeti riječima, kroz ovaj razgo­vor koliko nas ova akcija ispunja. Mi se veselimo Božiću, ali mogu reći da nam je ova akcija bitna koliko i taj blagdan, s obzirom na to koliko snage ulažemo da sve ispadne dobro. Već sad imamo puno rezervacija i upita.
Maja: Najčešći upit je: ‘Je li stvarno radite od 6 do 6?!’. Svi se zagrlimo i dočekamo 6 ujutro. Ja sam 2019. godine poklekla.

Zašto?
Maja: Rekla sam Mirku: ‘Daj otvaraj kutiju, neće nitko doći’. Svi smo ga molili. Nije dao, 6.00 mora otkucati. On uvijek kaže: ‘Što da netko dođe’. On i njegove urote (smijeh).
Mirko: Ljudi iz Čistoće ustaju u 4 sata. Možda i dođu.
Maja: E, stvarno će doći na doručak.
Mirko: Jedan je par došao u 2 i pol uju­tro – dvije godine zaredom. Svaki put su imali svadbu kad i mi akciju pa su došli iza pojesti.
Znate li već za što će se ove godine prikupljati humanitarni prilog?
Maja: U kontaktu smo s bolnicom. Prema prvim informacijama, novac bismo trebali prikupljati za novi inku­bator. Inače, nama je iznimno bitno kako bismo opremili našu bolnicu sa što boljim dijagnostičkim uređajima. U svakom slučaju, uvijek se kupi ono što je primarno, hitno i važno.
Sigurno ste vidjeli da je ekipa iz ‘Večere za 5’ nedavno sudjelovala u humanitarnoj akciji.
Maja: Naravno, predivno nešto! Sve pohvale ekipi iz ‘Večere za 5’. Nismo mogli poći jer smo radili. No, takve bismo stvari svi trebali zajedno podr­žati. Dao Bog više ovakvih događaja gdje će se ljudi družiti zbog plemenite stvari.
Mirko: Jako je lijepo bilo vidjeti da su se ljudi udružili. Oni su sudjelovali u ‘Večeri za 5’ i natjecali se, a između njih nije bilo ljubomore. To je lijepo za vidjeti. Svu su pozitivnu energiju pre­nijeli i na humanitarnu večeru s kojom su željeli pružiti pomoć, u ovom slučaju Covid odjelu. Takve stvari daju blago­slov i nadu da nije sve tako crno!
Dobru riječ na društvenim mre­žama redovito širite i o lokalnim OPG-ovcima s kojima surađujete.
Maja: Tako je. Smatram kako bismo se mi, ugostitelji, trebali što više okre­nuti lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima. To što mi ističemo tre­balo bi biti normalno. Držimo se one: ‘Misli globalno, djeluj lokalno’. Lakše je otići u veliki centar i nabaviti sve na jednom mjestu. S druge strane, dosta lokalnih proizvođača i dobavljača ne mogu podmiriti sve potrebe restorana. No, mislimo da se pomaci događaju. Ti proizvođači nas uče što je sezona, i sezonosko povrće. Mi smo se podredili njima te učimo što možemo staviti na jelovnik. U šestom mjesecu nemamo salatu od hobotnice jer nemamo domaće rajčice. Nama je draže postalo reći gostima da nemamo nešto. Samim time želimo našim gostima pokazati da nije sve uvijek dostupno. I da cijenimo domaće. Cijenimo uloženi trud i rad.
Mirko: Jako smo zahvalni OPG-ovima i ljudima koji ulažu veliki trud da bi nešto uspjelo. Radi se o domaćim pro­izvodima i sigurni smo u to što kupu­jemo. I nama svi oni daju snage da nastavimo raditi.
Iza vas je još jedna sezona. Jeste li se i vi iznenadili brojem turista?
Maja: Dosad smo odradili ukupno sedam sezona, a ova je bila psihički najteža. Fizički ne toliko, koliko psi­hički jer do 15. srpnja nismo znali možemo li se spremiti s kilom mesa ili s deset. Toliko je teško, iscrpljujuće i nestabilno bilo. Došli smo do 15. kolo­voza pa smo se svi mislili kako će nas zatvoriti 1. rujna. No, taj je mjesec onda bio jači nego ikad, kao i polovica listo­pada. Neizvjesnost i nesigurnost su dosta djelovali na psihu ljudi jer se nije znalo što nas čeka sutra. Zbog svega jedva iščekujemo akciju. Da je barem sutra. Želimo se napuniti pozitivnom energijom.
Mirko: Sezona je bila fantastična, iako je početak bio težak i nismo mogli znati što će se dogoditi. No, u jednu ruku smo očekivali da će biti dobro i da bi se nešto moglo pokrenuti. Tako je i bilo, i hvala Bogu na tome. Po mom mišlje­nju će iduća sezona biti još bolja, samo se moramo dobro pripremiti. Sigurno će faliti veliki broj radne snage. No, sve u svemu sam pozitivan po tom pitanju.
Postoje i oni gosti koji vam se vra­ćaju svake godine, usprkos svemu.
Mirko: Tako je, i to nam je najveća pohvala. Kad vidite da ste dali nešto čovjeku zbog čega se stalno vraća, to je nešto što posebno ispunja. Nekad nam ti gosti kažu: ‘Ne znamo što bismo vam više rekli koliko nam je ugodno’.
Maja: I kad nemaš što reći, a osjećaš pozitivnu energiju – dovoljno je.
blank
PONUDA JELA ‘Dobavljači se sami nude’
Tijekom humanitarne akcije ‘24 sata bez kompromisa’ bit će dostupna jela koja su inače u standardnoj ponudi konobe Veranda. No, ističu kako im dosta ljudi donese dosta hrane – i slatko i slano.
— Sve što dobijemo, naknadno stavljamo na jelov­nik. Dobavljači se danas sami nude po pitanju donacija namirnica. Unaprijed znamo tko će od njih što i koliko dati – naglašavaju.

HUMANITARNA UDRUGA SAUDADE Ako ne možete doći…
Maja i Mirko pozivaju sve ljude na širenje ove lijepe priče, i one koji ne mogu doći osobno u konobu Veranda na dan akcije.
— Možete našu akciju podržati uplatom na račun naše Humanitarne udruge ‘Saudade’ HR8324020061100952123 ili osobno u restoranu na sami dan, svaka kuna je dobro­došla. Koliko god da donirate, dobro je – pogotovo u ovim vremenima koja su nesigurna. Sve ide u dobre svrhe – ističu.

Foto: MM

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 17. studenog 2021.

Pročitajte još

ZAČINIMO BOŽIĆ LJUBAVLJU Humanitarna akcija kuhanja bakalara na sv. Mihajlu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Naši policajci obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija