Aktualno

‘24 SATA BEZ KOMPROMISA’ U KONOBI VERANDA Maja i Mirko Andrić: Ljudi nas već tijekom ljeta pitaju kad će akcija. Polako postaje tradicija!

Sretna sam, vjerujem i svi oko Mirka i mene jer se približava, pored Božića, drugi najdraži dan u godini. Humani­tarna akcija ‘24 sata bez kompromisa’ koju organiziramo, postala je veća od svih rođendana i drugih proslava. Jer, čak ni za rođendane ne dobijemo toliko ljubavi, zagrljaja i podrške, koliko na taj dan. Cijela jedna godina se ‘provrti’ u ta 24 sata. To je dan kojemu se radujemo i nestrpljivo čekamo. Osjećamo se kao mala djeca dan prije izleta – priča nam Maja Andrić koja sa suprugom Mir­kom ponovno priprema novu huma­nitarnu akciju ‘24 bez kompromisa’ u svojoj konobi Veranda u Štikovici. Uz njih su u organizaciji bliska obitelj, prijatelji i suradnici, kao i tijekom svih ovih godina dosad. U cijeloj priči naj­više ih raduje što ljudi već tijekom ljeta počinju propitivati: ‘Kad će akcija?!’. To znači, kako kažu, da ljudima taj dan, zadnja subota u studenom, polako ulazi u podsvijest i postaje tradicija. Vodeći se time, ni proteklu godinu, usprkos Covidu, nisu htjeli odustati od organizacije akcije. Pričaju nam kako su htjeli pokazati ljudima da su i u naj­težim trenucima uz njih.

— Htjeli smo pokazati ljudima da smo i u najtežim trenucima tu za njih. Nismo se htjeli naći u situaciji da za 20 godina nekome govorimo: ‘Evo, odr­žavamo akciju toliko i toliko godina, ali je zbog koronavirusa nismo odr­žali 2020. godine’. Bili smo skeptični, ali je očito želja i volja ljudi veća od bilo kojih mjera i ograničenja – rekla je Maja navodeći dalje da pripreme za humanitarnu akciju, koja će se održati u subotu, 27. studenog, traju već dulje vrijeme. Jer, kako su već istaknuli, za njih to nije mali dan.
Četvrtu godinu zaredom organizi­rate ‘24 sata bez kompromisa’. Što očekujete?
Maja: Bit’ će što će bit’. Nama je naj­važnije da se ljudi osjete pozvanima. Prošle godine smo imali nešto kraće radno vrijeme jer se hrana preuzi­mala u našem restoranu ili dostav­ljala. Još ne znamo sve detalje, sve će ovisiti o mjerama, ali znamo da ćemo, usprkos svemu, raditi 24 sata. Želimo pokazati svima da smo beskompro­misno uz našu akciju, u prvom redu mi, pa onda i naši roditelji, obitelji i prijatelji bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće. Uvijek se naglašava Maja i Mirko Andrić, ali bismo stvarno htjeli naglasiti da u ovoj akciji nismo samo mi. Tu je puno imena i prezimena koji iz godine u godinu pružaju sve veću pomoć i podršku. Stvorio se nevjeroja­tan krug ljudi oko ove akcije. Svi koji dođu pojesti, i daju svoj humanitarni prilog, imaju posebne zahvale. Ta lijepa energija koju ljudi donesu i koja prođe kroz restoran, i energija koju odnesu sa sobom, postala nam je jako važna. I ta ideja da za određenu količinu novaca, dobiju nešto nazad, također nam je bitna. Tijekom svih ovih godina rada, u našem su se restoranu stvorile predivne i pozitivne priče. Osjećamo pri­vatnu i poslovnu odgovornost i duž­nost vratiti zajednici, u kojoj smo se ostvarili, jedan maleni dio koji je ona nama dala kroz sve ove godine. Nama je najvažnije da ljudi prepoznaju našu želju i volju, da dođu i da sudjeluju u nečemu što na kraju predstavlja dobro­bit za svih nas. Bit je i da ljudi osjete da oni mogu nešto dobro napraviti. ­
Mirko: Puno razgovaramo o akciji koja nas svake godine sve više veseli. Nevjerojatno je da imamo toliki elan za organizaciju ovakvog jednog doga­đaja. Mislim da ćemo to i dalje nastaviti raditi. Jer, sva ta želja i radost ljudi koji dođu u restoran je neopisiva. Ne mogu vam prenijeti riječima, kroz ovaj razgo­vor koliko nas ova akcija ispunja. Mi se veselimo Božiću, ali mogu reći da nam je ova akcija bitna koliko i taj blagdan, s obzirom na to koliko snage ulažemo da sve ispadne dobro. Već sad imamo puno rezervacija i upita.
Maja: Najčešći upit je: ‘Je li stvarno radite od 6 do 6?!’. Svi se zagrlimo i dočekamo 6 ujutro. Ja sam 2019. godine poklekla.

Zašto?
Maja: Rekla sam Mirku: ‘Daj otvaraj kutiju, neće nitko doći’. Svi smo ga molili. Nije dao, 6.00 mora otkucati. On uvijek kaže: ‘Što da netko dođe’. On i njegove urote (smijeh).
Mirko: Ljudi iz Čistoće ustaju u 4 sata. Možda i dođu.
Maja: E, stvarno će doći na doručak.
Mirko: Jedan je par došao u 2 i pol uju­tro – dvije godine zaredom. Svaki put su imali svadbu kad i mi akciju pa su došli iza pojesti.
Znate li već za što će se ove godine prikupljati humanitarni prilog?
Maja: U kontaktu smo s bolnicom. Prema prvim informacijama, novac bismo trebali prikupljati za novi inku­bator. Inače, nama je iznimno bitno kako bismo opremili našu bolnicu sa što boljim dijagnostičkim uređajima. U svakom slučaju, uvijek se kupi ono što je primarno, hitno i važno.
Sigurno ste vidjeli da je ekipa iz ‘Večere za 5’ nedavno sudjelovala u humanitarnoj akciji.
Maja: Naravno, predivno nešto! Sve pohvale ekipi iz ‘Večere za 5’. Nismo mogli poći jer smo radili. No, takve bismo stvari svi trebali zajedno podr­žati. Dao Bog više ovakvih događaja gdje će se ljudi družiti zbog plemenite stvari.
Mirko: Jako je lijepo bilo vidjeti da su se ljudi udružili. Oni su sudjelovali u ‘Večeri za 5’ i natjecali se, a između njih nije bilo ljubomore. To je lijepo za vidjeti. Svu su pozitivnu energiju pre­nijeli i na humanitarnu večeru s kojom su željeli pružiti pomoć, u ovom slučaju Covid odjelu. Takve stvari daju blago­slov i nadu da nije sve tako crno!
Dobru riječ na društvenim mre­žama redovito širite i o lokalnim OPG-ovcima s kojima surađujete.
Maja: Tako je. Smatram kako bismo se mi, ugostitelji, trebali što više okre­nuti lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima. To što mi ističemo tre­balo bi biti normalno. Držimo se one: ‘Misli globalno, djeluj lokalno’. Lakše je otići u veliki centar i nabaviti sve na jednom mjestu. S druge strane, dosta lokalnih proizvođača i dobavljača ne mogu podmiriti sve potrebe restorana. No, mislimo da se pomaci događaju. Ti proizvođači nas uče što je sezona, i sezonosko povrće. Mi smo se podredili njima te učimo što možemo staviti na jelovnik. U šestom mjesecu nemamo salatu od hobotnice jer nemamo domaće rajčice. Nama je draže postalo reći gostima da nemamo nešto. Samim time želimo našim gostima pokazati da nije sve uvijek dostupno. I da cijenimo domaće. Cijenimo uloženi trud i rad.
Mirko: Jako smo zahvalni OPG-ovima i ljudima koji ulažu veliki trud da bi nešto uspjelo. Radi se o domaćim pro­izvodima i sigurni smo u to što kupu­jemo. I nama svi oni daju snage da nastavimo raditi.
Iza vas je još jedna sezona. Jeste li se i vi iznenadili brojem turista?
Maja: Dosad smo odradili ukupno sedam sezona, a ova je bila psihički najteža. Fizički ne toliko, koliko psi­hički jer do 15. srpnja nismo znali možemo li se spremiti s kilom mesa ili s deset. Toliko je teško, iscrpljujuće i nestabilno bilo. Došli smo do 15. kolo­voza pa smo se svi mislili kako će nas zatvoriti 1. rujna. No, taj je mjesec onda bio jači nego ikad, kao i polovica listo­pada. Neizvjesnost i nesigurnost su dosta djelovali na psihu ljudi jer se nije znalo što nas čeka sutra. Zbog svega jedva iščekujemo akciju. Da je barem sutra. Želimo se napuniti pozitivnom energijom.
Mirko: Sezona je bila fantastična, iako je početak bio težak i nismo mogli znati što će se dogoditi. No, u jednu ruku smo očekivali da će biti dobro i da bi se nešto moglo pokrenuti. Tako je i bilo, i hvala Bogu na tome. Po mom mišlje­nju će iduća sezona biti još bolja, samo se moramo dobro pripremiti. Sigurno će faliti veliki broj radne snage. No, sve u svemu sam pozitivan po tom pitanju.
Postoje i oni gosti koji vam se vra­ćaju svake godine, usprkos svemu.
Mirko: Tako je, i to nam je najveća pohvala. Kad vidite da ste dali nešto čovjeku zbog čega se stalno vraća, to je nešto što posebno ispunja. Nekad nam ti gosti kažu: ‘Ne znamo što bismo vam više rekli koliko nam je ugodno’.
Maja: I kad nemaš što reći, a osjećaš pozitivnu energiju – dovoljno je.

PONUDA JELA ‘Dobavljači se sami nude’
Tijekom humanitarne akcije ‘24 sata bez kompromisa’ bit će dostupna jela koja su inače u standardnoj ponudi konobe Veranda. No, ističu kako im dosta ljudi donese dosta hrane – i slatko i slano.
— Sve što dobijemo, naknadno stavljamo na jelov­nik. Dobavljači se danas sami nude po pitanju donacija namirnica. Unaprijed znamo tko će od njih što i koliko dati – naglašavaju.

HUMANITARNA UDRUGA SAUDADE Ako ne možete doći…
Maja i Mirko pozivaju sve ljude na širenje ove lijepe priče, i one koji ne mogu doći osobno u konobu Veranda na dan akcije.
— Možete našu akciju podržati uplatom na račun naše Humanitarne udruge ‘Saudade’ HR8324020061100952123 ili osobno u restoranu na sami dan, svaka kuna je dobro­došla. Koliko god da donirate, dobro je – pogotovo u ovim vremenima koja su nesigurna. Sve ide u dobre svrhe – ističu.

Foto: MM

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 17. studenog 2021.

Pročitajte još

U Komolcu pronađena mrtva sova, radi li se o onoj koja se prije nekoliko dana slikavala na Stradunu?

Dulist

Masterchef elita stiže na prvi street food festival ‘Bavarin’

Dulist

[FOTOGALERIJA] Bablje ljeto izmamilo Dubrovčane na Banje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija