Politika

10 GODINA OD ULASKA U EU ‘Hrvatska je u svim segmentima društva danas bolja država’

zupan nikola dobroslavic 2

Povodom desete obljetnice pristupanja Hrvatske EU-u, članovi i članice Kluba EPP-a u Europskom odboru regija sastali su se u petak u Dubrovniku. U fokusu je osim Hrvatske, bila i kohezijska politika.

Domaćin događanja Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i član Kluba EPP-a u OR-u naglasio je da što se tiče prvih deset godine Hrvatske u EU, naša je zemlja ‘poboljšala kvalitetu života naših sugrađana, upravljanja, medijske slobode, borbu protiv korupcije, vladavinu prava…’.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je kako je ‘kohezijska politika najvažnija’ te da je ‘sva politika na kraju – lokalna’.

-Sve što se donese na globalnoj razini, mora se reflektirati na terenu – naglasila je.

Šime Erlić, hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a, rekao je kako je Hrvatska predstavljena kao pozitivni primjer integracije u EU.

-Hrvatska je u svim svojim segmentima društva danas bolja država. Nama su kohezijska sredstva pomogla da u jednom kraćem vremenu postignemo ono za što bi nam inače trebalo 20, 30 ili više godina – kazao je među ostalim.

Emil Boc, gradonačelnik Cluj-Napoce, predsjednik OR-ova povjerenstva COTER i izvjestitelj OR-a za budućnost kohezijske politike nakon 2027. godine u svom je govoru među ostalim istaknuo kako ‘kohezijska politika gradi mostove, ne zidove’.

-Najbolji način za zaštitu demokracije u Europi u budućnosti je ulaganje u lokalnu i regionalne vlasti koristeći kohezijsku politiku – dodao je.

Jan Olbrycht, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, naglasio je kako je bitan dijalog s lokalnim vlastima. Kazao je i kako ga zanima kako će lokalne vlasti reagirati na europski budžet.

Na događaju je trebao biti prisutan i premijer Andrej Plenković, no nije došao, već se javio uživo iz Bruxellesa budući da sudjeluje u Europskom vijeću.

 

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist