Politika

VLAHUŠIĆ Proračun za 2024. bez sportske dvorane, nogometne Arene, stanova za mlade…

U naizgled nikada većem proračunu koji se planira na iznos od sto sedamnaest milijuna eura, uz novo zaduženje od 5,8 milijuna eura, nema ništa od brojnih obećanih projekata koji su se trebali završiti u drugome mandatu Mata Frankovića – navodi u priopćenju za javnost gradski vijećnik Andro Vlahušić. Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća, trebao bi se usvojiti Proračun za 2024. godinu.
-Izvorna proračunska sredstva grada Dubrovnika, prihodi od poreza, imovine, administrativnih pristojbi iznose osamdeset dva milijuna eura. Izvorna sredstva grada Dubrovnika najvažniji su dio proračuna jer su ona trajni i stalni izvor prihoda grada, o kojima Gradsko vijeće i gradonačelnik odlučuju. Izvorni proračunski prihodi nastaju prikupljanjem poreza od stanovnika grada Dubrovnika i poduzetnika, te od turista koji uplaćaju direktno u proračun kroz kupovinu proizvoda koje je Grad Dubrovnik razvio unatrag trinaest godina.
Građani Dubrovnika i poduzetnici će platiti pedeset šest milijuna eura ili 68 posto, a turisti dvadeset šest milijuna eura ili 32 posto. Svaka treća kuna u izvorni gradski proračun doći će od Dubrovnik Passa, dijela ulaznica za zidine, Revelina, žičare i zaustavljanja na Pilama. U ovoj tekućoj godini dosada je s istih izvora uplaćeno već dvadeset dva milijuna eura, kojima grad Dubrovnik održava svoje funkcioniranje.
Prihodi od turista postali su javno dobro, vlasništvo svih građana Dubrovnika, onih koji su ih podržavali jednako kao i onih koji su se protivili njihovome uvođenju. Nazivam ih i „Lex Vlahušić“ prihodima, jer je za iste trebalo promijeniti i hrvatske zakone i brojne gradske Odluke.
U novome prijedlogu proračuna koji se temelji na punome oporavku turizma u idućim godinama, nema projekata koji su bili ostvarivani za građane dok je proračun Dubrovnika bio upola manji, a prihodi od turista tek se počeli ostvarivati, kao što su subvencije cestarina i Zračni most – ističe Vlahušić te dodaje kako od pompozno najavljenih velikih projekata kao što su izgradnja športske infrastrukture u proračunu za iduće godine nema sredstava.
-Nema sredstava za izgradnju Rukometne dvorane u Gospinu polja za svjetsko prvenstvo, koje počinje za četrnaest mjeseci, a čija je cijena oko sedamdeset milijuna eura. U iduće tri godine nema nijednoga novčića namijenjenoga izgradnji nogometne Arene u Lapadu, kao ni dodatnih sredstava za nogomet, kako bi se klub s dna četvrte lige vinuo makar do druge lige.
Novih stanova za mlade obitelji i podstanare neće biti u iduće tri godine, kao niti projekta Živi grad, kojima bi se počelo s otkupom stanova u povijesnoj jezgri. Nema sredstava niti za gradske garaže, kao što ih nije bilo ni u proteklih sedam godina.
Za izgradnju Terminala u Gružu nisu predviđena nikakva sredstva, kao niti za revitalizaciju TUP-a. I dalje ćemo u Gružu gledati zapuštena skladišta, koja se nastoje pod zlato iznajmiti udrugama i poduzetnicima.
U proračunu nema sredstava za vraćanje beskamatnoga kredita Ministarstvu financija, kao niti sredstava za završetak izgradnje groblja na Dubcu.
U sedam godina primiti dodatnih sto dvadeset milijuna eura ili devetsto milijuna kuna od turista kojih nijedan grad u Hrvatskoj nema, a koje su javno dobro svih građana Dubrovnika, a ostati bez javno obećanih velikih i manjih projekta je neshvatljivi debakl.
Brojke ne lažu, jer su lako provjerljive. Neke na javnoj, političkoj i medijskoj sceni točne i istinite brojke i podaci, jako bole, iako primaju visoke i mjesečne prihode iz gradskoga proračuna sa stavaka Dubrovnik Passa, ulaznice za zidine i ostalih prihoda kojih donedavno nije bilo.
Ako ih već smeta iznošenje javnih proračunskih podataka, te izvora nastanka istih, najlakše ih se odreći, na zadovoljstvo samih kritičara kao i građana Dubrovnika koji će za svoje socijalne i razvojne projekte imati više novaca na raspolaganju – zaključuje Vlahušić.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ ‘Zašto nogometni Djed Mraz zaobilazi Dubrovnik?’

Dulist

BONAČIĆ OBRADOVIĆ O UVALI Što možemo napraviti da se ovakva devastacija prostora više nikad ne dogodi?

Dulist

SRĐ JE GRAD ‘Dubrovački zalasci sunca’ – još jedna pomno režirana pljačka javnog novca

Dulist