DuList IN

ZVIJEZDA ‘MURINE’ Dubrovkinja Gracija Filipović među 10 najvećih europskih glumačkih nada

ZVIJEZDA 'MURINE' Dubrovkinja Gracija Filipović među 10 najvećih europskih glumačkih nada

Nakon Zrinke Cvitešić, Marije Škaričić i Tihane Lazović, Hrvatska je dobila još jednu glumicu koja je uvrštena među 10 najvećih europskih glumačkih nada programa Shooting Stars. Radi se o 19-godišnjoj Dubrovkinji Graciji Filipović, zvijezdi filma “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović, čiji je debi igrani dugometražni film do sada osvojio 22 nagrade na pedesetak festivala od svoje premijere srpnju, među kojima su i one na Cannesu i Pula film festivalu, piše Jutarnji.

Program European Shooting Stars svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije, pa će tako, doznajemo, i Filipović u veljači otputovati na taj festival.

-Impresionirani smo njenom intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njene godine – tako glasi obrazloženje odluke žirija da Filipović uđe u program European Shooting Stars.

-Osjećam se jako sretno i uzbuđeno i stvarno mi je velika čast biti dijelom jednog takvog programa. Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani, ali mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca, ali i prilika za upoznavanje bitnih ljudi na europskoj filmskoj sceni i promociji na međunarodnoj razini. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda – izjavila je za HAVC Filipović nakon što je obznanjena ta vijest.

Jubilarno 25. izdanje programa European Shooting Stars, u kojem sudjeluje sedam glumica i tri glumca, odvijat će se u hibridnom obliku od 11. do 14. veljače, odnosno tijekom prvog vikenda 72. Berlinalea. Sudionici će se za to vrijeme imati prilike upoznati s mnogim casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije. Posljednjeg dana će se održati svečana dodjela European Shooting Stars nagrade koja će biti uručena svim sudionicima programa.

Mladoj Dubrovkinji inače ovo nije prvi odlazak na Berlinale. Bila je na tom uglednom Festivalu i s 15 godina i to zbog kratkometražnog filma ‘U plavetnilo’, također redateljice Antonete Alamat Kusijanović iz 2017.

– Sjećam se da mi je to sve bilo doslovno čudesno i nevjerojatno – kratko nam odgovara Filipović koja je inače ušla i u finale nagrade Jutarnjeg lista Zlatni Studio u kategoriji najbolje ženske glumice čija je završnica također u veljači.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist