Koronavirus u Hrvatskoj

ŽUPANIJSKI STOŽER Brojke su sve veće, idemo na strože mjere do 14. ožujka

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije ovog je petka govorio o uvođenju strožih mjera u odnosu na one koje će od 1. ožujka primjenjivati Nacionalni stožer, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u županiji. One bi, prema prijedlogu Stožera trebale biti na snazi do 14. ožujka.

-Imamo povećani broj zaraženih na širem dubrovačkom području, to nas opterećuje, imamo i sve veći broj hospitaliziranih osoba i zbog toga smo odlučili postrožiti mjere na idućih 14 dana, taj prijedlog je došao od struke, epidemiologa. Složili smo se da su mjere nužne, očekujemo da će se stanje poboljšati i da ćemo Uskrs dočekati u boljem stanju. Zdravlje sugrađana je na prvom mjestu. Moramo osigurati kapacitet bolnice da može primiti sve kojima to bude potrebno. Daleko smo od žute zone, a kamoli zelene, a ona nam je potrebna za dobru sezonu. Idemo na strože mjere i očekujemo da će ih se sugrađani striktno pridržavati i da ćemo u dogledno vrijeme dobiti bolju epidemiološku sliku. Jedno vrijeme smo bili najbolja županija, sada smo najgora po epidemiološkoj slici – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

O novim mjerama
Načelnik Stožera Joško Cebalo naglasio je kako je stožer nakon sastanka odlučio predložiti Nacionalnom stožeru donošenje strožih mjera za Dubrovnik, Župu dubrovačku, Konavle, Dubrovačko primorje i Ston. Prijedlog je da se od 1. ožujka nastavi primjenjivati odluka koja je na snazi uz određene izmjene.

Zabranjuje se okupljanje na kojima je prisutno više od 15 osoba, a na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva različita kućanstva. Poslodavcima se preporuča organizacija rada od kuće, odnosno u smjene i uvođenje kriznog radnog vremena gdje god takva organizacija rada omogućava, a nalaže se stožerima civilne zaštite jedinicama lokalnih samouprava pojačan nadzor svih propisanih mjera.

-Od početka županijski stožer ima jedan osnovni cilj, a to je zaštita zdravlja i života naših sugrađana. Primarno ostaje čuvanje najranjivijih skupina, Brojke hospitaliziranih osoba koje su pozitivne na COVID 19 u našoj bolnici raste. Moramo sačuvati kapacitete. Primarno je i čuvanje najranijivih skupina, a to si korisnici domova za starije i nemoće osobe. Svi smo svjesni problema, i da nam se u proteklih godinu dana život promijenio, ali apeliram na shvaćanje nužnosti donošenja odluke kojom produžujemo odluke koje su trenutno na snazi kao zalog za očuvanje života, ali isto tako i osiguranje svih onih preduvjeta za uspješnu turističku sezonu – istaknuo je Cebalo. Uz ovaj prijedlog koji je upućen Nacionalnom stožeru, Cebalo je podsjetio da je, uz suradnju s osnivačima svih osnovnih i srednjih škola, donesena preporuka o prelasku preporučili učenika na online nastavu, osim završnih razreda srednjih škola.

-Ta odluka će biti na snazi do 8. ožujka, a krajem sljedećeg tjedna vidjet ćemo hoćemo li ovu odluku produljiti -rekao je Cebalo.

Rapidan porast u Općini Konavle
Šef HZJZ-a Mato Lakić rekao je da postoji zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke slike.

-Kad govorimo 14-dnevnoj kumulativnoj incidenciji na 100 tisuća stanovnika, onda je u posljednjih 7 dana ta brojka u Općini Konavle narasla s 1108 na 2565 što je povećanje od preko 130 posto. U istom je razdoblju u Župi dubrovačkoj s 360 poraslo na 912, što predstavlja povećanje od 150 posto. U Dubrovniku je s 439 poraslo na 634, što čini povećanje od 44 posto, dok Dubrovačko primorje ima povećanje sa 184 na 461, Općina Ston sa 40 na 121. U našoj županiji bilježimo ukupni porast od 71 posto – rekao je Lakić ističući kako ih zabrianjava rapidan porast u Općini Konavle.

-Takav brz porast još nismo zabilježili te toliko visoku 14-dnevnu kumulativnu incidenciju. Odlučili smo se da se ovaj scenarij iz Konavala prijeđe na ostale dijelove županije te da bismo sačuvali bolnicu i da dočekamo turističku sezonu s puno boljom epidemiološkom slikom – naglasio je.

Gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako nam brojke ne idu u prilog te da pozdravlja odluke stožera.

-Jasno nam je da su se naši sugrađani umorili od socijalnog distanciranja te od činjenice da ne mogu normalno popiti kavu. Međutim, ključna turistička sezona i da u idućih 14 dana stavimo situaciju pod kontrolom i da uspješno dočekamo početak sezone s niskim brojem zaraženih. Očekivat ćemo puno kritika na ovakve odluke, ali stožer radi isključivo promišljajući dobro naših sugrađana i da se ne opterećuje bolnički sustav. Od najbolje županije smo postali najgora i zbog toga je potrebno nastaviti s mjerama – naglasio je Franković i pozvao sugrađane na pridržavanje mjera.

Cebalo je rekao također da je teško da će se epidemiološka situacija u nekoliko dana popraviti.

-Mi smo predložili da ova odluka vrijedi do 14. ožujka. U slučaju pogoršanja, ili poboljšanja epidemiološke situacije na našem području da ćemo razmatrati druge mjere – naglasio je Cebalo.

 

Pročitajte još

Stožer civilne zaštite poziva turističke djelatnike i pomorce da se prijave za cijepljenje

Dulist

U Hrvatskoj 116 novih slučajeva, preminulo je 30 osoba

Dulist

U županiji jedan novooboljeli, obrađeno je 110 uzoraka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija