Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

ŽUPANIJSKI STOŽER Brojke su sve veće, idemo na strože mjere do 14. ožujka

ŽUPANIJSKI STOŽER Brojke su sve veće, idemo na strože mjere do 14. ožujka

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije ovog je petka govorio o uvođenju strožih mjera u odnosu na one koje će od 1. ožujka primjenjivati Nacionalni stožer, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u županiji. One bi, prema prijedlogu Stožera trebale biti na snazi do 14. ožujka.

-Imamo povećani broj zaraženih na širem dubrovačkom području, to nas opterećuje, imamo i sve veći broj hospitaliziranih osoba i zbog toga smo odlučili postrožiti mjere na idućih 14 dana, taj prijedlog je došao od struke, epidemiologa. Složili smo se da su mjere nužne, očekujemo da će se stanje poboljšati i da ćemo Uskrs dočekati u boljem stanju. Zdravlje sugrađana je na prvom mjestu. Moramo osigurati kapacitet bolnice da može primiti sve kojima to bude potrebno. Daleko smo od žute zone, a kamoli zelene, a ona nam je potrebna za dobru sezonu. Idemo na strože mjere i očekujemo da će ih se sugrađani striktno pridržavati i da ćemo u dogledno vrijeme dobiti bolju epidemiološku sliku. Jedno vrijeme smo bili najbolja županija, sada smo najgora po epidemiološkoj slici – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

O novim mjerama
Načelnik Stožera Joško Cebalo naglasio je kako je stožer nakon sastanka odlučio predložiti Nacionalnom stožeru donošenje strožih mjera za Dubrovnik, Župu dubrovačku, Konavle, Dubrovačko primorje i Ston. Prijedlog je da se od 1. ožujka nastavi primjenjivati odluka koja je na snazi uz određene izmjene.

Zabranjuje se okupljanje na kojima je prisutno više od 15 osoba, a na privatnim okupljanjima može biti najviše osam osoba iz dva različita kućanstva. Poslodavcima se preporuča organizacija rada od kuće, odnosno u smjene i uvođenje kriznog radnog vremena gdje god takva organizacija rada omogućava, a nalaže se stožerima civilne zaštite jedinicama lokalnih samouprava pojačan nadzor svih propisanih mjera.

-Od početka županijski stožer ima jedan osnovni cilj, a to je zaštita zdravlja i života naših sugrađana. Primarno ostaje čuvanje najranjivijih skupina, Brojke hospitaliziranih osoba koje su pozitivne na COVID 19 u našoj bolnici raste. Moramo sačuvati kapacitete. Primarno je i čuvanje najranijivih skupina, a to si korisnici domova za starije i nemoće osobe. Svi smo svjesni problema, i da nam se u proteklih godinu dana život promijenio, ali apeliram na shvaćanje nužnosti donošenja odluke kojom produžujemo odluke koje su trenutno na snazi kao zalog za očuvanje života, ali isto tako i osiguranje svih onih preduvjeta za uspješnu turističku sezonu – istaknuo je Cebalo. Uz ovaj prijedlog koji je upućen Nacionalnom stožeru, Cebalo je podsjetio da je, uz suradnju s osnivačima svih osnovnih i srednjih škola, donesena preporuka o prelasku preporučili učenika na online nastavu, osim završnih razreda srednjih škola.

-Ta odluka će biti na snazi do 8. ožujka, a krajem sljedećeg tjedna vidjet ćemo hoćemo li ovu odluku produljiti -rekao je Cebalo.

Rapidan porast u Općini Konavle
Šef HZJZ-a Mato Lakić rekao je da postoji zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke slike.

-Kad govorimo 14-dnevnoj kumulativnoj incidenciji na 100 tisuća stanovnika, onda je u posljednjih 7 dana ta brojka u Općini Konavle narasla s 1108 na 2565 što je povećanje od preko 130 posto. U istom je razdoblju u Župi dubrovačkoj s 360 poraslo na 912, što predstavlja povećanje od 150 posto. U Dubrovniku je s 439 poraslo na 634, što čini povećanje od 44 posto, dok Dubrovačko primorje ima povećanje sa 184 na 461, Općina Ston sa 40 na 121. U našoj županiji bilježimo ukupni porast od 71 posto – rekao je Lakić ističući kako ih zabrianjava rapidan porast u Općini Konavle.

-Takav brz porast još nismo zabilježili te toliko visoku 14-dnevnu kumulativnu incidenciju. Odlučili smo se da se ovaj scenarij iz Konavala prijeđe na ostale dijelove županije te da bismo sačuvali bolnicu i da dočekamo turističku sezonu s puno boljom epidemiološkom slikom – naglasio je.

Gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako nam brojke ne idu u prilog te da pozdravlja odluke stožera.

-Jasno nam je da su se naši sugrađani umorili od socijalnog distanciranja te od činjenice da ne mogu normalno popiti kavu. Međutim, ključna turistička sezona i da u idućih 14 dana stavimo situaciju pod kontrolom i da uspješno dočekamo početak sezone s niskim brojem zaraženih. Očekivat ćemo puno kritika na ovakve odluke, ali stožer radi isključivo promišljajući dobro naših sugrađana i da se ne opterećuje bolnički sustav. Od najbolje županije smo postali najgora i zbog toga je potrebno nastaviti s mjerama – naglasio je Franković i pozvao sugrađane na pridržavanje mjera.

Cebalo je rekao također da je teško da će se epidemiološka situacija u nekoliko dana popraviti.

-Mi smo predložili da ova odluka vrijedi do 14. ožujka. U slučaju pogoršanja, ili poboljšanja epidemiološke situacije na našem području da ćemo razmatrati druge mjere – naglasio je Cebalo.

 

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist