Županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Najavljena rasprava o razgraničenju na Prevlaci

skupstina1

Počela je Županijska skupština DNŽ, na kojoj je nazočno 26 vijećnika.
Matija Lovrinčević (HDZ) uputio je pitanje vezano za Vjetroelektranu Ćućin u Orebiću.

– Investitor ide u tkup zemljišta za ceste, a strateška studija procjene utjecaja na okoliš rekla je da projekt negativno utječe na okoliš. Postoji li mogućnost da se realizira unatoč toj činjenici ili će se izbrisati iz PP-a – naglasio je.

-Svaki zahvat mora biti predviđe PP-om i ne smije utjecati na okoliš. Ako se ovaj zahvat pokaže negativnim, a nemam taj podatak, onda se neće realizirati – odgovorio je župan Dobroslavić.

Vicko Ivančević (HSLS) osvrnuo se na problematiku popusta za otočku djecu.
– Jadrolinija kaže da otočka djeca ne mogu imati popust na karte jer je to popust na popust, pa otočka dječja karta je pola kune manja od normalne karte. Nas je na otocima sve manje, na zadnjem popisu 7 posto nas je manje, a u zadnjih 40 godina 25 posto manje. Nije nam sjajno i potrebna nam je pomoć. Možemo li nešto učiniti po tom pitanju –upitao je.

– Otoci su hendikepirani i pratimo što se na njima događa. Prije mjesec dana imali smo razgovore s Jadrolinijom, i ona je zadržala liniju Rijeku-Dubrovnik koja dotiče Korčulu i Mljet. Zauzimat ćemo se da to i dalje ostane. Postoji i Zakon o otocima i ta je briga nužna – naglasio je župan.

Joško Cebalo (HDZ) pitao je je li uređena Pelješka cesta.
-Imamo obvezu Hrvatskih cesta da će se 3 dionice poporaviti do 1. Srpnja prošle godine i zaobilaznice naselja u roku od 3 do 4 godine. Napravljen je samo jedna dionica, dio Trstenik-Pijavičino, Prapratno-Ston nije ništa započeto i urgirat ćemo ponovno da se to što prije napravi – odgovorio je župan.

Frano Matušić(HDZ) je ukazao kako je Vlada RH u kontekstu crpljenja nafte iz podmorja oko Prevlake neaktivna na rješenju razgraničenja. Župan Dobroslavić rekao je da županija podržava iskorištavanje nafte i plina iz podmorja Jadrana uz uvjet izbjegavanja lošeg utjecanja na okoliš. Dodao je i kako će na slijedećoj Skupštini pripremiti materijal o tom problemu kako bi se orgaizirala tematska sjednica na koju namjerava pozvati i predstavnike Vlade RH i upoznati ih o pravilnom režimu s Crnom Gorom.

 

– Zašto se od Grada Ploče pravi slučaj, pitao je na Županijskoj skupštini vijećnik Ante Šendo, dodavši kako je sramota da se vlakovi ukidaju nakon 128 godina postojanja.

– U veljači je bio udar na HŽ kargo, linija je ukinuta, nema pruge kojom možemo servisirati luku Ploče. Sada se ukida putnički prijevoz. Ako nema pruge ne kuca žila kucavica Luke Ploče, ako nema Luke nema ni perspektive u dolini Neretve, jer poljoprivreda ne može iznijeti sve – rekao je Šendo upitavši župana Dobroslavića je li učinio što po tom pitanju..
Župan je odgovorio kako su u Županiji pokušali napraviti sve, no riječ je o političkoj odluci Vlade i ministarstva. Šendo je predložio otvaranje crvene linije zbo problema s kojima je suočena naša Županija.

Luce Gvozden (HSU) pitala je župana što će se dogoditi s porgramima pomoći i njege starijih osoba s obzirom na promjenu zakona.
-Promjenom Zakona u pitanje je došao opstanak tog programa, na to će imati pravo samo dio korisnika prema ocjeni Centra za socijalnu skrb. Sve organizacije koje su nosile ovaj program dolaze u pitanje. Mi smo u razgovorima s ministarstvom, tražili smo duži prijelazni rok.Čekamo njihov odgovor – poručio je Doroslavić.

 

 

 

 

Pročitajte još

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist