AktualnoUrednički izbor

ŽUPANIJSKA KOMORA ‘Iza nas je teška godina, nedostatak radne snage i dalje je problem’

ŽUPANIJSKA KOMORA 'Iza nas je teška godina, nedostatak radne snage i dalje je problem'

Unatoč svim pokazateljima koje imamo, kao što su rast industrijske proizvodnje, BDP-a, dolazaka turista, ipak ostaje osjećaj kako je protekla godina bila dosta izazovna i operativno teška, pogotovo zbog problema nedostatka radne snage – rekla je ovog četvrtka Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik na konstituirajućoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik za iduće četiri godine. S druge strane, navela je porezne odluke Vlade RH kojima se došlo do određenih rasterećenja, a koji predstavljaju ‘vjetar u leđa’ poduzetnicima. Kao daljnju borbu ističe Zakon o strancima.
-Postojala su nastojanja da se ukinu kvote i otvori tržište rada prema njegovim potrebama. Za ovih prvih pola godine, i dalje će biti propisane kvote. Nadamo se da će se Zakon o strancima usvojiti ovoga ljeta pa da ćemo imati u drugom dijelu godine komotniju situaciju – rekla je Trojić.

Problem radne snage
Sasvim očekivano, problem radne snage bio je glavna tema rasprave na sjednici.
Marina Rožić, glavna tajnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori, istaknula je među ostalim kako smo se u protekloj godini prvi put direktno suočili s problemom koji nam je donio nedostatak radne snage, neusklađenost našeg obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te ‘novi trendovi koji nas pritišću i kojima se moramo prilagoditi’. ‘Uvoz radne snage naša je realnost’, naglasila je. Također, rekla je kako se pod hitno treba napraviti, a što je postala nužna potreba jest promijeniti Zakon o radu. ‘Iz jednog je drugog vremena i niti malo nas ne prati u našim potrebama’, rekla je. No, ove godine, naglasila je, zasigurno neće doći do promjena.
Đuro Capor, suvlasnik tvrtke Ivka, spomenuo je pitanje širenja Koronavirusa te koliki će utjecaj imati na turizam. ‘Očito je da je dubina ovog problema veća nego što smo mi informirani. Turizam je osjetljiva grana’, istaknuo je. Osim Koronavirusa, postavilo se pitanje koliko će Brexit utjecati na turizam. Boris Aleksić iz Elite travela rekao je kako engleski turisti neće prestati putovati, ali će zasigurno biti – suzdržaniji jer ‘svijest o bilo kakvoj administrativnoj prepreci stvara odbojnost. Sama činjenica da će morati prolaziti kroz carinu, a prije nisu morali’. No, prema dosadašnjim najavama, rekla je glavna tajnica Rožić, navedene mjere kontrole ne bi trebale puno utjecati na dolazak gostiju iz tog područja.
Željko Miletić, predsjednik strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori ističe kako tijekom proteklih godina vlada ‘operativno vrlo teško zahtjevno razdoblje za rad u turizmu’. Osim problema radne snage, kao problem izdvaja i fiskalne te parafiskalne namete, ali i veliku birokraciju. Što se tiče plaća i daljnjih povećanja u hotelijerstvu, ali i u drugim turističkim djelatnostima, istaknuo je kako ‘ne mogu biti veće nego što jesu jer se dovodi u pitanje opstojnost tvrtke’. Moramo, kaže, jačati našu javnu infrastrukturu te ne smijemo dopustiti preveliku izgradnju smještajnih kapaciteta.
Problem radne snage izražen je i u sektoru građevine, a pogotovo je aktualno – pitanje kvota. Mato Butijer iz Alfaplan građenja iznio je primjer u kojem ističe kako će od 30 stranaca koji dođu raditi, ostati njih 6. ‘Mi smo tako potrošili više dozvola. Tako da su te kvote potpuno besmislene’, rekao je. Obrazovanje u obrtničkom i tehničkom sektoru također ističe kao veliki problem. ‘Mogu razumjeti da nema interesa za zidare, ali da za tehničare nema, u to nisam siguran. Jer, u nas je sve svedeno na to da se svake druge godine učenici mogu upisati u prvi razred arhitektonskog tehničara’, naglasio je. Glavna tajnica Rožić ponovno je rekla kako postoji neusklađenost obrazovnog sektora i tržišta rada. Potrebno je, kaže, da županija odredi koje su glavne strateške grane. Građevinare, uz navedeno, muči i regulacija rada tijekom turističke sezone te nedostatak građevinske inspekcije.

Gospodarsko vijeće
Na Konstituirajućoj sjednici Gospodarskog vijeća, krovnog tijela Županijske komore, temeljem odluke Povjerenstva za izbor članova Gospodarskog vijeća, za članove u razdoblju 2020. – 2024. godine izabrani su predstavnici sljedećih trgovačkih društava Atlantska plovidba d.d., Zračna luka Dubrovnik d.d., Luka Ploče d.d., Pemo d.o.o., Poljopromet d.o.o., Auto – Dubrovnik d.d., Jadranski luksuzni hoteli d.d., Ivka d.o.o., Hoteli Dubrovačka rivijera d.o.o., Nautika d.o.o., Elite travel d.o.o., Alfaplan d.o.o., Radež d.d., Blato 1902 d.d., Laus cc d.o.o. i Raiffeisenbanka d.d. – Podružnica Dubrovnik. Zamjenike predsjednice Gospodarskog vijeća Nikoline Trojić postao je Jerko Andrijić iz tvrtke Radež iz Blata.
Prema kriterijima značaja trgovačkog društva u gospodarstvu županije (ukupan prihod, broj radnika) te granske i teritorijalne zastupljenosti pojedinih dijelova županijskog gospodarstva, Gospodarsko vijeće Županijske komore Dubrovnik izabralo je za članove Skupštine Hrvatske gospodarske komore za razdoblje 2020. – 2024. godine predstavnike sljedećih trgovačkih društava: Zračna luka Dubrovnik d.d., Jadranski luksuzni hoteli d.d. i Radež d.d..

mp

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist