Županija

ŽUPANIJA O KONCESIJI U UVALI ‘Odluke su donesene zakonito, nema financijske štete’

ŽUPANIJA O KONCESIJI U UVALI 'Odluke su donesene zakonito, nema financijske štete'

Ovog je tjedna objavljeno kako tvrtka koncesionar plaže u Uvali Lapad, Dubrovački zalasci sunca d.o.o., ide u likvidaciju. Društvo prestaje s djelovanjem odlukom članova s kraja studenog ove godine, no treba podsjetiti kako su se Dubrovački zalasci sunca nedavno našli na poreznoj ‘listi srama’ zbog duga za koncesijsku naknadu u visini od čak 822.041,20 eura.

Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila je, kako je poznato, koncesije subjektu Dubrovački zalasci sunca. Na to podsjećaju u odgovoru iz Dubrovačko-neretvanske županije kojima smo poslali upit na ovu temu. Među ostalim navode kako ‘ni Republika Hrvatska, a tako ni DNŽ po okončanju ovog spora, ne mogu biti financijski, kao ni na koji drugi način oštećene’.

-Nakon što je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo odluke, s koncesionarom je sklopljen ugovor. Slijedom navedenog, tvrtka je ishodovala pravomoćne građevinske dozvole i započela s ulaganjima. Predmetne koncesije upisane su uredno u Registar koncesija. Upravni sudovi u Osijeku i Splitu, također su potvrdili rješenja Ministarstva i Odluke Dubrovačko-neretvanske županije. Daljnjim žalbama, Visoki upravni sud, pravomoćnom presudom iz 2019. godine, također je potvrdio presudu Upravnog suda, Rješenje Ministarstva i Odluke Županije. Uz pravomoćnu presudu iz 2019., Visoki upravni sud svojom presudom iz 2020. godine, poništio je navedene akte, ostavljajući na snazi navedenu presudu Visokog upravnog suda iz 2019. godine, kojom je predmetna odluka o koncesiji postala pravomoćna – ističu iz DNŽ.

-S obzirom da su nadležno Ministarstvo kao i Županija, zaprimili navedene presude, a zbog njihove kontradiktornosti, Županija je putem Ministarstva zatražila od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu izvanredno preispitivanje zakonitosti donesene presude. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, uputilo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti, nalazeći pri tom da su odluke Županije te nadležnog ministarstva utemeljene na pravilnoj primjeni zakona. U skladu s navedenim nisu se stekli uvjeti za raskid ugovora o koncesiji. Po zaprimanju odluke Vrhovnog suda, Dubrovačko-neretvanska županija će žurno postupiti, a što može rezultirati potvrdom koncesionara ili raspisivanjem novog natječaja – kazali su..

-Što se tiče trenutačnog statusa tvrtke Dubrovački zalasci sunca, iz dostupnih informacija vidljivo je da je tvrtka započela postupak likvidacije, a ne stečaja što je bitno naglasiti. Likvidacija je rezultat kontradiktornih sudskih odluka te se ista može provesti podmirenjem SVIH obveza ili obustaviti pozitivnom presudom Vrhovnog suda. Ovim putem ističemo još jednom kako je cjelokupna procedura u ovom slučaju provedena sukladno zakonskim propisima, da su odluke županije donesene zakonito što potvrđuje stav Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, prilikom podneska upućenog Vrhovnom sudu RH. Ni Republika Hrvatska, a tako ni DNŽ po okončanju ovog spora, ne mogu biti financijski, kao ni na koji drugi način oštećene – navode.

Pročitajte još

DVD METKOVIĆ: ‘JOŠ SMO TU’ Vatrogasci se i dalje bore s posljedicama nevremena

Dulist

POPLAVE U DOLINI NERETVE Ravnateljstvo civilne zaštite: Voda je prodrla u nekoliko objekata

Dulist

Olujno nevrijeme zahvatilo dolinu Neretve

Dulist