Aktualno

Županija, grad i susjedne općine državi dužne više od 100 milijuna kuna

Županija, grad i susjedne općine državi dužne više od 100 milijuna kuna

Grad Dubrovnik još nije počeo vraćati dva beskamatna zajma koji su se iz državnog slili u gradski proračun zbog pada prihoda u 2020. i 2021. godini. Tako se na stranicama Ministarstva financija može vidjeti kako je na dan 15. studenog 2022. godine dug Grada Dubrovnika iznosio 38.600.000 kuna za zajam iz 2020., odnosno 31.900.000 kuna za zajam iz 2021. Isto nije napravila ni Dubrovačko-neretvanska županija koja je zbog pada prihoda 2020. godine od države dobila beskamatni zajam od 6,9 milijuna kuna, a godinu dana kasnije 6,7 milijuna kuna. Državne zajmove za prošlu godinu zapravo nije počela vraćati niti jedna od ukupno 141 jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su zbog koronakrize dobile ovakav vid pomoći iz državnog proračuna za premošćivanje problema likvidnosti. S druge strane, iz podataka Ministarstva financija vidi se kako su neke općine i gradovi počeli polako ili u cijelosti vraćati novac dobiven u 2020. godini. Treba istaknuti kako se oba zajma moraju vratiti na račun državnog proračuna najkasnije u roku od tri godine od dana isplate sredstava, što znači da se sredstva isplaćena u 2020. moraju vratiti u idućoj godini.

Tko je počeo vraćati dug?
Grad Krk je među onima koji je isplatio u cijelosti s a Buje gotovo cijeli iznos, odnosno od 300 tisuća kuna zajma isplatili su 290 tisuća. Grad Lošinj je od ukupnog duga u iznos od 2 milijuna i 200 tisuća kuna iz 2020. godine državi vratio tek 200 tisuća kuna, dok je Poreč od ukupno 7,7 milijuna kuna zajma, vratio 2.566.666,67 kuna. Nijedna od tri županije koje su prije dvije godine dobili beskamatni zajam, a među njima je i naša, dug nisu počele vraćati. Kad je pak riječ o općinama, na popisu onih koji su zbog pada prihoda dobili ove pozajmice od države su i općine Konavle, Župa dubrovačka te Dubrovačko primorje. Ni one svoje dugove još nisu počele namirivati.

Zajednički dug – preko 100 milijuna kuna
Naime, u 2020. godini Općina Konavle dobila je zajam u visini od 3,4 milijuna kuna, a godinu dana kasnije 5,9 milijuna kuna. Župa dubrovačka iz državnog se proračuna zadužila za 4,2 milijuna kuna u 2020. te 3,7 milijuna kuna godinu kasnije. Općina Dubrovačko primorje je pak prve pandemijske godine dobila beskamatni zajam od 1,2 milijuna kuna, a godinu kasnije 200 tisuća kuna. Od ukupno 36 općina koje su u 2020. dobile beskamatni državni zajam, njih 13 krenulo je s vraćanjem, a četiri su svoj zajam vratile u cijelosti. Polovicu svoga duga je, primjerice vratila Općina Blato. Na taj način ova je korčulanska općina državi još dužna 150 tisuća kuna. Inače, ako zbrojimo beskamatne zajmove Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i susjednih općina dolazimo do ukupnog iznosa duga od 102,7 milijuna kuna, odnosno više od 773 tisuće eura.

Hoće li država otpisati dug?
Ono čemu se nadaju posebno jedinice lokalne samouprave s krajnjeg juga Hrvatske jest dogovor s Ministarstvom financija i otpisu vraćanja ovih zajmova. Potvrdio nam je to i načelnik Općine Konavle Božo Lasić koji je istaknuo kako će se tražiti otpis te da se s Ministarstvom financija na tu temu vode pregovori.
—Nadamo se da će se uslišiti toj našoj molbi, jer ni ove godine nam prihodi nisu bili kao prije. Mi ćemo imati veliki problem ako bismo to dogodine počeli vraćati jer nemamo prihoda – govori nam Božo Lasić. Uz ostalo, navodi, kako im se zbog reforme smanjio i porez na dohodak, a troškovi su značajno porasli.
—Mislim da ćemo dobiti odgodu vraćanja, a hoće li biti oprost u cijelom iznosu, djelomično ili će nam se prolongirati, vidjet ćemo još – rekao e Lasić. Osvrnuo se i na činjenicu kako su neke općine i gradovi počeli vraćati zajam.
—Neki možda nisu trebali niti dobiti jer su solventni, Općina Konavle je dobila najveći iznos u Republici Hrvatskoj. Ti se zajmovi nisu napamet davali već se gledala prihodovna strana i troškovi – rekao je dalje konavoski načelnik, koji smatra kako nema drugog rješenja osim otpisa duga.
—Cijelo gospodarstvo je dobilo silne milijune kuna i oprošteno im je u cijelosti pa mislim da i mi možemo nešto dobiti – zaključio je.

Objavljeno u tiskanom izdanju 30. studenog 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist