Županija

ŽUPAN U TIRANI Na sastanku tema i moguća rješenja onečišćenja Jadranskog mora

ŽUPAN U TIRANI Na sastanku tema i moguća rješenja onečišćenja Jadranskog mora

U Tirani je održan sastanak na temu provedbe Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju. Na sastanku su sudjelovali predsjednik Jadransko-jonske euroregije župan Nikola Dobroslavić te potpredsjednici Luciano D’Alfonso i Aldrin Dalipi i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odetom Barbullushi.

Razgovaralo se o mogućnostima financiranja projekata putem sredstava Europske komisije namjenjenih europskim prometnim koridorima te o mogućnosti povlačenja sredstva iz ostalih fondova EU. Na sastanku se razgovaralo i o budućoj zajedničkoj suradnji utemeljenoj na ideji dobrog upravljanja regionalne i lokalne samouprave te o mogućim rješenjima problema onečišćenja Jadranskog mora.
Zamjenica ministra Barbullushi podržala je nastojanja župana Dobroslavića vezana za prometno povezivanje Jadransko-jonskom autocestom i plinovodom kao pretpostavkom ukupnog razvoja istočne obale Jadrana. Župan Dobroslavić naglasio je da Jadransko-jonska cesta nije samo projekt značajan za razvoj istočne obale Jadrana već je to prvenstveno projekt povezivanja Europe.

U Tirani je također održan sastanak predsjedništva Jadransko-jonske euroregije na kojem su dogovoreni konkretniji koraci za prioritetne projekte te uključivanje stručnih tematskih povjerenstava formiranih od članova iz regionalnih i lokalnih samouprava u cilju realizacije potrebne dokumentacije.
Župan Dobroslavić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić sa suradnicima sudjelovali su također na konferenciji: „Razvoj agroturizma kao alata za socijalni i ekonomski rast u Jadransko-jonskoj regiji“ u organizaciji Jadransko-jonske euroregije i Regije Tirana, a na kojem su prisustvovali: albanska ministrica ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva Milva Ekonomi, zamjenica ministra vanjskih poslova Odeta Barbullushi, zamjenica ministra turizma, te gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. Također uz predsjednike albanskih regija i hrvatskih županija sudjelovali su stručnjaci iz područja agroturizma i ruralnog razvoja sa talijanskih i albanskih sveučilišta. Domaćin konferencije bio je predsjednik regije Tirana, ujedno i potpredsjednik Jadransko Jopnske euroregije Aldrin Dalipi.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist