Županija

DOBROSLAVIĆ ODGOVORIO HNS-U ‘Pometite ispred svojih vrata, riješite probleme koje imate sa zakonom’

DOBROSLAVIĆ ODGOVORIO HNS-U 'Pometite ispred svojih vrata, riješite probleme koje imate sa zakonom'

U 11 sati počela je 15. redovita sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije čiji se dnevni red sastoji od 33 točke.

Uz aktualni sat, svakako najzanimljiva točka jest ona o dodjeli javnih priznanja povodom Dana Županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića. Javna priznanja vijećnici će usvojiti bez nazočnosti medija.

SDP-ovi vijećnici Oleg Valjalo i Davor Penić stavili su svoje mandate u mirovanje te su prisegu danas položili njihovi zamjenici Kristina Ćurčija i Nikola Prižmić.

Uoči aktualnog sata, SDP-ov vijećnik Ivo Karamatić izrazio je nezadovoljstvo dobivenim odgovorima vezanim uz Uvalu Lapad. Istaknuo je kako je prema pisanju medija Mucić & Co, jedan od suvlasnika koncesionara odustao od projekta uređenja Uvale Lapad.

-Dopunit ću svoje pitanje s prošle sjednice te tražim, zbog značaja ove koncesije za Dubrovnik, cjelovitu informaciju o koncesiji za Uvalu Lapad, je li jedan od suvlasnika odustao, koji su daljnji planovi i koje su garancije da će se planirani zahvat odraditi – istaknuo je Karamatić.

Vijećnička pitanja

Vijećnik Marinko Pažin (HSP AS) upitao je župana Nikolu Dobroslavića je li najava ministra Olega Butkovića vezano za nastavak gradnje Pelješkog mosta istinita ili je riječ tek o predizbornoj smicalici.

-Vjerujem da će priprema projekta i početak radova biti prema dinamici koju je najavio ministar. Vjerujem u to jer je ova Vlada pokazala odlučnost da se s Pelješkim mostom ide u nastavak izgradnje – odgovorio je Dobroslavić.

Osvrnuvši se na kritike vijećnika HNS-a Valentina Dujmovića i Maria Tevšića, na što se odnosilo drugo pitanje Pažina, župan je istaknuo kako je HNS očito krenuo u kampanju.

-Nije dobro da prigovaraju na proceduru postavljanja vijećnićkih pitanja da je to bilo sukladno Poslovniku. No, to je njihovo pravo. HNS ima dva vijećnika, to pokazuje njihovu snagu u županiji. Kao njihov stariji kolega uputio bih im nekoliko preporuka za vođenje kampanje, a to je da je korisno u kampanji govoriti istinu, riješiti se problema koje imaju sa zakonom, te bi bilo dobro pomesti pred svojim pragom jer njihov predsjednik je direktor Vodovoda, a pune su novine problema koje ta tvrtka ne rješava. Njihov izum je da je Pelješki most iluzija za budale pa ih treba pitati jesu li se odmaknuli od tog stava – odgovorio je na jučer upućene kritike Nikola Dobroslavić.

Nezavisnog vijećnika Milana Perića također je zanimala situacija s Uvalom Lapad, odnosno gdje je zapeo projekt njenog uređenja, dok se drugo pitanje odnosilo na Zračnu luku Dubrovnik.

-Lakše je doći do neke europske metropole nego do zračne luke zbog radova. Zašto nema dogovora između Dubrovnika, Župe i Konavala s cestama u čijoj su nadležnosti prometnice. Bilo bi dobro da se nešto učini na koordinaciji toga – smatra Perić.

-Brza cesta prema zračnoj luci je naš prioritet. Problem trenutno jesu radovi i semafor u Srebrenom i slažem se da bi trebala biti bolja suradnja grada i općina, no pravo rješenje je posebna cesta koja će voditi do zračne luke, koja je u prostornim planovima – objasnio je Dobroslavić.

Odgovarajući na pitanje o Uvali Lapad župan je istaknuo:

-Zajednica ponuditelja je legalni uredni koncesionar i oko toga nema nikakvog spora za nas. Oni imaju obveze iz Ugovora, i oni ih za sad ispunjavaju. Trebaju investiciju u Uvali dovršiti do srpnja iduće godine. Znamo da su u fazi ishođenja građevinske dozvole i mislim da je to pred samim izdavanjem. Oni su platili sve svoje obveze i zbog toga ne možemo reagirati. Oni moraju ispuniti Ugovor, moraju investiciju provesti, a ukoliko se to ne dogodi raskinut ćemo ugovor i oni će morati platiti 7 milijuna kuna jamstva za koje imamo bankovne garancije. Uputili smo im dopis i upozorili ih da moraju održavati čistoću i u tijeku pripreme projekta – obavijestio je župan vijećnike.

Pitanje vijećnika Frana Matušića (HDZ) odnosilo se na izlijevanje fekalija ispod Petke, budući da morske struje to sve nose prema Uvali i Copacabani gdje se kupa dosta domaćih i stranaca (a i on sam). Zanimalo ga je mogu li se sa Zavodom za javno zdravstvo dogovoriti pojačane kontrole, odnosno uzorkovanje mora.

Župan je napomenuo kako je to u nadležnosti Vodovoda, no da će sa Zavodom vidjeti postoji li zbog izlijevanja fekalija ikakva potencijalna opasnost za ljude.

Pitanje vijećnika Iva Karamatića (SDP) odnosilo se na izdavanje lokacijske dozvole za dvije manje termoelektrane u Pločama, budući da je, kako je rekao, županija bila stranka u postupku kod izdavanja tog dokumenta.

-Događa li se sad na mala vrata ono protiv čega smo svi jasno izrekli svoj tsva? – zanimalo je Karamatića.

Dobroslavić je istaknuo kako će pismeno objasniti koju je ulogu u izdavanju lokacijske dozvole imala županija, naglasivši kako je stav protiv izrečen vezano za termoelektranu na ugljen.

-Slažete li se s privatizacijom Zračne luke. Milom odgovor da ili ne – upitao je Karamatić.

-Mi imamo svoj udio u vlasništvu Zračne luke i ne mislimo ga prodavati. Uvjereni smo da to neće raditi ni država. Ako me pitate za moje osobno mišljenje, ja je ne bih prodavao jer je to važan i odličan infrastrukturni i gospodarski objekt – odgovorio je Dobroslavić.

 

 

 

 

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist