Aktualno

Župan u Bruxellesu raspravljao o budućim članicama Europske unije

Župan u Bruxellesu raspravljao o budućim članicama Europske unije

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je sastanku Radne skupine Europskog odbora regija za odnose sa zapadnim Balkanom putem videokonferencije.

Sastanak o Bosni i Hercegovini obuhvatio je teme: “Proširenje Europske unije i suradnja EU s mjesnim i regionalnim vlastima u BiH”, “Izazovi koje proces proširenja EU stavlja pred mjesne i regionalne vlasti”, te “Grad Mostar nakon lokalnih izbora 2020. Godine”.

Župan Dobroslavić govorio je o stajalištima Europskog odbora regija iskazanim u usvojenim dokumentima kako sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, međutim sve zemlje moraju ispuniti kriterije za članstvo. “Osim općenitih kriterija za sve zemlje poput razvoja demokracije, osiguravanja temeljnih prava, vladavine prava, slobode govora i medija, rodne ravnopravnosti, borbe protiv korupcije, za BiH je još upozoreno na potrebu ostvarenja jednakopravnosti konstitutivnih naroda, provedbe presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te o doradama izbornog zakona kojima bi se osiguralo odgovarajuće predstavljanje konstitutivnih naroda i građana” – naglasio je župan Dobroslavić.

Također, spomenuo je poteškoće koje ima BiH u svom funkcioniranju, u provođenju Daytonskog sporazuma te izrazio podršku naporima za pronalazak rješenja koje moraju postići sami akteri u BiH uz podršku međunarodne zajednice, posebno EU-a, te očekivanje kako će se u interesu svih postići zadovoljavajući rezultat. Lokalna i regionalna samouprava također trebaju dati svoj doprinos pronalasku rješenja, zaključio je Dobroslavić.

U drugom dijelu sastanka predstavljene su mogućnosti financiranja iz izvora EU za lokalne i regionalne vlasti u Bosni i Hercegovini te proširenju mogućnosti uporabe sredstava iz predpristupnog programa TAIEX na njih. Na sastanku su uz članove Europskog odbora regija govorili predstavnici EU institucija te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz BiH.

Glavni cilj Radne skupine Europskog odbora regija za zapadni Balkan koja se osim BiH bavi još Albanijom i Kosovom je promicati dijalog i suradnju u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa između lokalnih i regionalnih vlasti EU-a i lokalnih vlasti zemalja u procesu proširenja EU-a.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist