Aktualno

Župan u Bruxellesu raspravljao o budućim članicama Europske unije

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je sastanku Radne skupine Europskog odbora regija za odnose sa zapadnim Balkanom putem videokonferencije.

Sastanak o Bosni i Hercegovini obuhvatio je teme: “Proširenje Europske unije i suradnja EU s mjesnim i regionalnim vlastima u BiH”, “Izazovi koje proces proširenja EU stavlja pred mjesne i regionalne vlasti”, te “Grad Mostar nakon lokalnih izbora 2020. Godine”.

Župan Dobroslavić govorio je o stajalištima Europskog odbora regija iskazanim u usvojenim dokumentima kako sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, međutim sve zemlje moraju ispuniti kriterije za članstvo. “Osim općenitih kriterija za sve zemlje poput razvoja demokracije, osiguravanja temeljnih prava, vladavine prava, slobode govora i medija, rodne ravnopravnosti, borbe protiv korupcije, za BiH je još upozoreno na potrebu ostvarenja jednakopravnosti konstitutivnih naroda, provedbe presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te o doradama izbornog zakona kojima bi se osiguralo odgovarajuće predstavljanje konstitutivnih naroda i građana” – naglasio je župan Dobroslavić.

Također, spomenuo je poteškoće koje ima BiH u svom funkcioniranju, u provođenju Daytonskog sporazuma te izrazio podršku naporima za pronalazak rješenja koje moraju postići sami akteri u BiH uz podršku međunarodne zajednice, posebno EU-a, te očekivanje kako će se u interesu svih postići zadovoljavajući rezultat. Lokalna i regionalna samouprava također trebaju dati svoj doprinos pronalasku rješenja, zaključio je Dobroslavić.

U drugom dijelu sastanka predstavljene su mogućnosti financiranja iz izvora EU za lokalne i regionalne vlasti u Bosni i Hercegovini te proširenju mogućnosti uporabe sredstava iz predpristupnog programa TAIEX na njih. Na sastanku su uz članove Europskog odbora regija govorili predstavnici EU institucija te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz BiH.

Glavni cilj Radne skupine Europskog odbora regija za zapadni Balkan koja se osim BiH bavi još Albanijom i Kosovom je promicati dijalog i suradnju u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa između lokalnih i regionalnih vlasti EU-a i lokalnih vlasti zemalja u procesu proširenja EU-a.

Pročitajte još

Mladić koji je gurnut sa zida na Pilama stabilno je i uspješno se oporavlja

Dulist

VANDA I GABRIELA ĐANIĆ Mama i kći violončelistice stvaraju lijepu glazbenu priču

Maria Prkut

Culture Club Revelin proglašen 22. najboljim klubom na svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija