Aktualno

Župan: Ne smije se dovesti u pitanje Neretva

Dubrovačko-neretvanska županija i župan Nikola Dobeoslavić podržavaju građansku inicijativu „Spasimo dolinu Neretve“ oko projekta Gornji horizonti.

Kako se navodi u priopćenju župan i njegova zamjenica Marija Vučković održali su u Opuzenu sastanak s predstavnicima građana, poljoprivrednih proizvođača i građanskih udruga okupljenih u inicijativu „Spasimo dolinu Neretve“ koja za cilj ima upozoriti na opasnosti od projekta Gornji horizonti. Župan je naglasio kako je riječ o dugogodišnjem problemu koji može ugroziti dolinu Neretve i njene vitalne interese.

– Apsolutno smo na liniji zaštite Neretve. Ne smije se dovesti u pitanje dolina Neretve ni opstanak stanovništva. Organizirat ćemo sastanak u Županiji i na njega pozvati predstavnike Hrvatskih voda, nadležnog ministarstva, jedinica lokalne samouprave iz Neretve te vaše predstavnike.

Tražit ćemo jamstva da se Neretvi neće ništa dogoditi i zatražiti da se angažira možda i međunarodno tijelo koje će revidirati sve što se do sada dogodilo oko Gornjih horizonata i koje će potom dati svoje stručno mišljenje. U to tijelo ćemo se uključiti i mi, a zatražit ćemo da u njemu budu i vaši predstavnici – rekao je tom prilikom Dobroslavić, naglasivši kako dijeli zabrinutost Inicijative.

Njegova zamjenica Vučković istaknula je kako je prema projektu Upravljanje Neretvom i Trebišnjicom, kojeg je s 40-ak milijuna kuna financirala Svjetska banka, a kandidirao Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF), Hrvatska, i kod projekta Gornji Horizonti i HE Dubrovnik 2 prekršila međunarodne obveze.

– Oba zahvata (HE Dubrovnik 2 i Gornji horizont) su preuranjena i prejudicirana prije izrade Okvirnog Plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, Strateške procjene utjecaja na okoliš hidroenergetskih zahvata na čitavom prekograničnom području Hrvatske i BiH te potom u odnosu na odobrenje zahvata i pojedinačne procjene utjecaja na okoliš – zaključila je Marija Vučković.

Predstavnici Inicijative na sastanku su ukazali na činjenice da se u Neretvi od poljoprivrede godišnje zaradi oko 500 milijuna kuna te da bi sva ta proizvodnja, osobito od Opuzena naniže, bila uništena. Rekli su kako su već i dosadašnji radovi na projektu Gornji horizonti nanijeli štetu Neretvi jer da je „vode sve manje, a već se od travnja povećava njen salinitet“.

Članovi Inicijative istaknuli su kako je „znanstveno dokazana štetnost projekta GH po dolinu Neretve“ te su dodali kako imaju informacije da je iz Neretve „preusmjereno oko 4 milijarde kubika vode te da je u planu preusmjeriti dodatne 2 milijarde“, javljaju iz Županije.

Pročitajte još

NEKA NJEGOVA NADA SVIMA BUDE INSPIRACIJA Ivanova želja je jednostavna: ‘Želim hodati!’

Mia Njavro Banić

IN MEMORIAM Posljednji pozdrav našem gosparu Željku

Dulist

U NOĆI S PETKA NA SUBOTU Policija u akciji, provjerite koga će nadzirati

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija