Aktualno

Župan i gradonačelnik na dodjeli ‘Hrvatskog Oscara’

Župan i gradonačelnik na dodjeli 'Hrvatskog Oscara'

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković sa zamjenicima su nazočili u subotu dodjeli Večernjakove domovnice u Bad Homburgu.

Riječ je o tradicionalnom 12. izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla. Za velikim ovalnim stolovima mjesta je bilo za petstotinjak uzvanika, predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz cijele Europe te njihovih njemačkih gostiju kao i uzvanika iz Hrvatske i BiH.

Dodjeli Hrvatskog Oscara, kako njemački lokalni mediji nazivaju Večernjakovu domovnicu, nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, šef ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te brojni drugi.

Prigodnim obraćanjem pred 500 uzvanika gradonačelnik njemačkog grada prijatelja Alexander Hetjes istaknuo je neraskidive veze dvaju gradova čije je prijateljstvo okrunjeno brojnim uspješno realiziranim projektima.
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Franković koji je uputio zahvalu dugogodišnjoj iskrenoj prijateljici Dubrovnika i dobrotvorki, gospođi Olgi Stoss, kazavši da je upravo ona zaslužna za bogatu suradnju Bad Homburga i Dubrovnika.
Tom prigodom Olgi Stoss uručeno je i posebno priznanje vatrogasnih zajednica Dubrovnika i Bad Homburga. Naime, jedna od posljednjih investicija koje je prikupljenim donacijama osigurala predsjednica humanitarne udruge ‘Kroatienhilfe’ jest rekonstrukcija i dogradnja zgrade vatrogasnog doma na Osojniku. Uz gradonačelnike dvaju prijateljskih gradova, priznanje su joj uručili zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović i zapovjednik vatrogasne službe Bad Homburga Daniel Guischard.

Po izboru Večernjakovih čitatelja osoba godine u iseljeništvu je Vinko Sabljo, organizator Hrvatskih svjetskih igara, a njemu je nagradu uručila predsjednica Grabar Kitarović.

Nagrade:

Čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista za osobu i uspjeh godine izabrali su Vinka Sablju, organizatora Hrvatskih svjetskih sportskih igara. Ante Rebić, nogometaš Eintrachta čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista proglasili su najboljim sportašem, a po izboru žirija ta nagrada pripala je Marinu Mariću, rukometašu TS Melsungena. Posebno priznanje dobila je Ena Ćorić, mlada taekwondo sportašica iz Münchena. Za najbolje amaterske sportske momčadi u dijaspori proglašeni su SV Croatia Reutlingen i FC Croatia iz Frankfurta. Najbolji glumci u dijaspori su: Valentina Pahde, glumica iz Münchena i Ante Luburić, glumac iz Solingena. Za najznačajniji događaj godine u iseljeništvu proglašene su Hrvatske svjetske igre u Zagrebu, a za najuspješniju udrugu Hrvatski centar iz Beča. Dok je u kategoriji spektakla glavna nagrada pripala Ivi Batistić, street art fotografkinji iz Frankfurta.

Inače, ove godine u izboru najpopularnijih osoba u iseljeništvu bilo je nominirano 79 kandidata, a njih 29 ušlo je u finalni izbor.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist