Županija

ŽUC-u 3,5 MILIJUNA KUNA ‘Prioritet je izgradnja cesta prema Centru za gospodarenje otpadom’

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove je godine osiguralo dodatna sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih cesta.

Županijska uprava za ceste Dubrovačko-neretvanske županije dobila je tako 3,5 milijuna kuna, potvrdio je za DuList ravnatelj ŽUC-a Ivo Kaštelan.

— Iznos koji smo dobili značajno će nam pomoći. Ta 3,5 milijuna kuna čine deset posto našeg proračuna. Hvalevrijedan je to iznos koji ćemo znati utrošiti na poboljšanje prometne mreže u našoj Županiji – istaknuo je Kaštelan.

Na sjednici Županijske skupštine vijećnici su dali suglasnost ŽUC-u za financijski plan za 2019. s projekcijama za 2020. i 2021. Nakon toga, potvrdio je Kaštelan, ŽUC kreće s izradom financijskog plana građenja te će se pritom odrediti za koje će se konkretno ceste novac, koji su dobili iz Ministarstva, utrošiti.

Svakako, naglasio je, dio sredstava bit će namijenjen radovima izvanrednog održavanja te otkupa zemljišta.

Zadovoljni ovogodišnjim sredstvima
Dok je prošle godine Ministarstvo ŽUC-u dodijelilo, kako Kaštelan naglašava, vrlo mali iznos od 1,49 milijuna kuna, ove godine dodijeljenim su sredstvima zadovoljni. Najveći dio, naglasio je ravnatelj ŽUC-a, sigurno će ići za ceste prema Centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

— Fokus je svih naših interesa izgradnja i rekonstrukcija prometnica koje vode prema Centru za gospodarenje otpadom. Ulažemo svakako i na ceste u drugim dijelovima Županije, ali ove su nam dvije ceste prioritet – istaknuo je Kaštelan dodavši kako je generalno stanje županijskih cesta vrlo dobro s tendencijom prema odličnim.

Inače, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu kako osiguravanjem dodatnih 100 milijuna kuna nastoje smanjiti financijski jaz koji jekod ŽUC-eva nastao ukidanjem dijela sredstava, a radi čega, gotovo svi, imaju problema s nedostatkom sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta.

Kako je Ministarstvo raspodijelilo sredstva?
Prilikom raspodjele sredstava Ministarstvo je prvenstveno uvažavalo stvarne potrebe pojedinog ŽUC-a, na način da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da su im najpotrebnija, uzimajući u obzir prvenstveno stanje cestovne infrastrukture i broj kilometara pod upravljanjem te ostale ključne parametre, ističu dalje iz Ministarstva.

Primjenjujući ovakav model raspodjele sredstava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iskazuje namjeru za poboljšanjem i ujednačavanjem standarda održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta, a sve s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava.

Podsjetimo, na jednak je način sto milijuna kuna dodijeljeno i prošle godine, i to za, osim za Dubrovačku neretvansku, i za Bjelovarsko-bilogorsku, Brodsko-posavsku, Istarsku i Karlovačku županiju, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Ličko-senjsku, Međimursku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Primorsko-goransku, Sisačkom-oslavačku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Varaždinsku županiju, Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku te Zadarsku i Zagrebačku županiju.

Pročitajte još

Prilika za početnike – slobodan poslovni prostor u Poduzetničkom inkubatoru

Dulist

ISPUNITE ANKETU! Županija provodi istraživanje o javnom prijevozu putnika

Dulist

[FOTO] ‘SVE IDE PO PLANU’ Obišli smo radove na Vili Čingriji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija