Grad

Zračna luka i Lučka uprava Dubrovnik poboljšat će uvjete za slijepe i slabovidne osobe

Zračna luka i Lučka uprava Dubrovnik poboljšat će uvjete za slijepe i slabovidne osobe

Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik ovog su četvrtka predstavili projekt DANOVA: Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji.

Hrvoje Spremić, voditelj projekta ispred Zračne luke Dubrovnik koja ima i ulogu vodećeg partnera na projektu iznio je ključne podatke o projektu i projektnim aktivnostima. Glavni cilj projekta DANOVA je poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike.

U konzorcij od 14 projektnih i 4 pridružena partnera iz 9 različitih zemalja, podjednako su uključeni predstavnici zračnih i pomorskih luka, istraživačkih institucija, tvrtki te malih i srednjih tvrtki, lokalnih vlasti i udruga osoba s oštećenjem vida, uključujući i Hrvatski savez slijepih. Savez će pružiti stručne savjete o tome kako poboljšati pristupačnost za slijepe i slabovidne osobe te sudjelovati u educiranju osoblja koje dolazi u izravan kontakt s putnicima. Rezultati projekta u vidu novih ideja i najboljih svjetskih praksi predstavljat će polaznu osnovu za daljnje unaprjeđenje pristupačnosti prometnih čvorišta slijepim i slabovidnim putnicima te će imati transnacionalni karakter i biti dostupni svim zainteresiranim stranama u Europi.

Ukupna vrijednost projekta DANOVA je 2.192.546,66 eura, od čega je budžet Zračne luke Dubrovnik 401.520,00 eura pri čemu se 85 posto iznosa financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt traje 36 mjeseci, a započeo je u lipnju 2020. godine. U sklopu projekta DANOVA Zračna luka Dubrovnik će implementirati taktilne trake za olakšano kretanje u prostoru terminala zračne luke kao i odgovarajuća interaktivna rješenja za slijepe i slabovidne osobe te provesti edukaciju svog osoblja.

Voditeljica projekta ispred Lučke uprave Dubrovnik Kristina Laptalo prezentirala je dosadašnju suradnju sa Zračnom lukom Dubrovnik na dva prethodna EU projekta INTER-PASS i ADRIGREEN. Također je naglasila kako Lučka uprava Dubrovnik unutar svog proračuna od 151.200,00 eura, planira putem projekta DANOVA ‘softverski’ unaprijediti pristupačnost pomorske luke za putnike te prilagoditi home port terminal za slijepe i slabovidne osobe.

Riječ je o projektu transnacionalne suradnje kojeg sufinancira Danube Transnational Programme (DTP), poznatiji pod nazivom Interreg Dunav.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist