Kultura

Knjižničarka Renata Zlatković osvojila nagradu ‘Grigor Vitez’

Knjižničarka Dubrovačkih knjižnica u ogranku Montovjerna, Renata Zlatković, osvojila je Pohvalu nagrade „Grigor Vitez“ za 2021. za izvrsnu umjetničku obradu i primjereno predstavljanje djeci i mladima složene teme Aspergerova sindroma u romanu Kao moj brat (Slagalica, Dubrovnik). Između 144 naslova koja su pristigla na 55. natječaj Nagrade „Grigor Vitez“, bio je i roman “Kao moj brat” koji je u svibnju predstavljen u Saloči od zrcala. Roman “Kalorije” je 2015. godine ušao u najuži krug za Nagradu u kategoriji književni tekst za mlade. Oba romana čitaju se kao školska lektira, a spisateljici su poslužili i kao književni poticaj za održavanje psihološko-edukativnih radionica o poremećajima hranjenja, odnosno poremećajima iz autističnog spektra u nekoliko dubrovačkih osnovnih i srednjih škola.

Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Osim Nagrade autorima i autoricama, svake godine dodjeljuju se i posebne Pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

‘Konavoski tkalci’ vraćaju se doma za rođendan Vlaha Bukovca!

Dulist

U ČETVRTAK Predavanje ‘Antički motivi u Bukovčevom stvaralaštvu’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA NENA MIKULIĆA Događaji u životu su me motivirali da napravim drastičan zaokret

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija