Hrvatska

Zoran Pucarić: Slomljeni figurin

Zoran Pucarić: Slomljeni figurin

Očito je, igramo se da vodimo nekakvu vanjsku politiku. Uz jeftine igrokaze pred domaćom javnosti, zaplićemo se u vlastitu mrežu i uspjeli smo (ili smo na najboljem putu) da od gotovine napravimo veresiju. Dopustili smo da nam komšije dijele lekcije pri čemu su oni u postupku pristupanja EU, a mi (valjda) punopravna članica (o čijem stavu ovisi njihov status).
Ministar Kovač je moje najveće razočarenje u ovoj neuspješnoj vladi, čak veće i od onog čije se ime više ne izgovara. Jer kako objasniti da MVEP nije osigurao međunarodnu potporu za postavljanje mjerila Srbiji u poglavlju 23. Govorili su nam za Kovača da je završio vrhunske škole, da ima neupitne međunarodne reputacije i veza. Zaludu mu strane škole i navodne veze kada je dopustio jednom Dačiću i jednom Vučiću da nam drže lekcije.
Srpsko se ministarstvo vanjskih poslova odvažilo priopćiti da naše prijetnje o „sprečavanju ulaska Srbije u EU, kao i lekcije o europskim vrijednostima, europskoj retorici i europskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija politika je trenutno najveća sramota same EU.“
Da bi ta politika bila još grotesknija, a sveobuhvatna nesposobnost vođenja vanjske politike još razvidnija, naš je smijenjeni premijer i pripadajući mu ministar, očito pokleknuvši pred međunarodnim pritiskom, pozvao ovaj srpski dvojac na Dubrovnik Forum. Nije to više Summit, odavno nema tog glamura i značaja, to je tek (još jedan) regionalni forum, ali pozvati ovaj dvojac u Dubrovnik je vrhunac nesposobnosti, poltronstva, poniženosti, izostanka vizije. Dubrovnik je i dalje „lontano dal ochhi, lontano dal cuore“, a s njime se, po potrebi, može poigravati.
Imala je i moja nona dva porculanska figurina s kojima sam se volio igrati, sve dok ih nisam slomio jednog dana. Nisam bio tužan, lako sam našao drugu igračku…

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist