Zanimljivosti

Znate li što je preferencijalno glasanje?

Znate li što je preferencijalno glasanje?

Na biračkom mjestu svaki će birač dobiti glasački listić na kojem će biti sve izborne liste koje se natječu u njegovoj izbornoj jedinici, a ispod naziva liste bit će i popis svih 14 kandidata koji se nalaze na listi.

Na glasačkom listiću treba zaokružiti redni broj ispred jedne liste, a na toj listi može se zaokružiti i redni broj ispred imena jednog kandidata s te liste. U tom slučaju glas će biti važeći i za listu i za jednog kandidata s te liste, piše Dnevnik.hr.

Ako se zaokruži samo redni broj ispred imena jednog kandidata, tada će glas biti važeći za tog kandidata i za listu na kojoj se on nalazi.

Kada je glasači listić važeći? 

-ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, glasački listić važeći je za listu

-ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a preferira kandidata s druge, listić je važeći i glas pripada listi, dok se preferencijalni glas kandidatu neće uvažiti

-ako birač da preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić važeći je za listu, dok se preferencijalni glasovi neće uvažiti

-ako birač označi samo preferiranog kandidata s određene liste, listić je važeći i za listu i za kandidata

-ako birač da preferencijalni glas za kandidate s različitih lista te zaokruži redni broj ispred jedne od lista, listić je važeći za listu i za preferencijalni glas s te liste.

Pročitajte još

Tuna bar Pelješac objavio video: Velika bijela. Vanjska strana Mljeta!

Dulist

SPOJ TRADICIONALNOG I MODERNOG Sastav Kries nastupa u Lazaretima!

Dulist

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist