Hrvatska

Znate li koja je Hrvatska po dobroti u svijetu?

hrvatska

Ovaj tjedan u Berlinu je predstavljen Good Country Index, koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta, piše tportal.

Prema rezultatima prvog istraživanja, najplemenitija zemlja svijeta je Irska, nakon nje slijede Finska i Švicarska, a Hrvatska je na 46. mjestu

Projekt su pokrenuli politolozi Simon Anholt i Robert Grovers, kako bi kompiliranjem raznolikih i relevantnih podataka, prikupljenih od UN-a pa naniže, mogli izračunati koja država čini najviše dobra u svijetu.

‘Cilj je vidjeti kakav je globalni utjecaj politika i ponašanja pojedinih država’, objašnjavaju pokretači projekta.

Primjerice, postavlja se pitanje potiče li politika pojedine države mir u svijetu, kako utječe na okoliš i klimatske promjene, donosi li tehnološki napredak i znanstvena otkrića, proizvodi li relevantnu kulturu itd.

A prema tim kriterijima najviše dobra u svijetu čini – Irska. Nju slijede Finska, Švicarska, Nizozemska, Novi Zeland, Švedska, Velika Britanija, Norveška i Danska, a na desetom je mjestu Belgija. Među prvih 25 država po tome koliko dobra čine u svijetu nalazi se i SAD, na 21. mjestu, a od država iz regije najplemenitija je Slovenija, koja je na 28. mjestu.

Hrvatska je zaslužila 46. mjesto, Makedonija 55., a Srbija 62. Na začelju liste, koja obuhvaća 125 država svijeta, nalazi se Libija, predzadnji je Vijetnam, a 123. mjesto zauzima Irak.

Pokretači Good Country Indexa ističu da njihova lista ne uzima u obzir kako se države ponašanju u unutarnjoj politici, a napominju i da im nije cilj donositi moralne sudove.

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist