Aktualno

‘ŽIVOT U KUTIJI OZN-E’ Nova saznanja o životu i tragičnoj smrti fra Bernardina Sokola

'ŽIVOT U KUTIJI OZN-E' Nova saznanja o životu i tragičnoj smrti fra Bernardina Sokola

Zanimljivo predavanje ‘Život u kutiji OZN-e’ o ubijenom hrvatskom glazbeniku i mučeniku fra Bernardinu Sokolu, povodom 130. godišnjice njegova rođenja, održao je u srijedu navečer u samostanu Male braće fra Stipe Nosić.

Dokumenti o fra Bernardinu pronađeni su nedavno u arhivni OZN-e (Odjela za zaštitu naroda), nakon gotovo 74 godine, a njegovo tijelo je isto toliko dugo na plaži u Orebiću te još uvijek nije iskopano.

Fra Bernardin Sokol, krsnim imenom Luka, rođen je 1888. godine u Kaštel Sućurcu, studirao je teologiju u samostanu Male braće, a za svećenika je zaređen 1912. godine. Godine 1913. postao je na Badiji profesor na nižoj klasičnoj gimnaziji, a potom u Austriji završio Glazbenu akademiju te se 1917. vratio u Dubrovnik kao zborovođa, orguljaš i učitelj glazbe. Godine 1925. doktorirao je teologiju u Rimu i sljedeće godine studij muzikologije. Predavao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u periodu od 1927. do 1932. godine nakon čega odlazi na Badiju.

Partizani su ga 28. rujna 1944. godine nevinog bez suda smaknuli utapanjem u more s kamenom oko vrata između otočića Badije i Orebića. Nakon što je more izbacilo njegovo tijelo pod Orebićem, mještani su ga, po pričama svjedoka, u tajnosti pokopali, ali mu tijelo do danas nije pronađeno.

-Oca Bernardina su partizani odveli iz Badije, da će ga odvesti na Vis, ali su ga ubili u barci između Badije i Orebića 28. rujna 1944. Kad su ga počeli na smrt tući, uzviknuo je: ‘Živio Krist Kralj!’ Ubivši ga bacili su ga u more, pa mu je tijelo isplivalo na obalu Pelješca blizu Orsana. Tamo je kraj puta i pokopan – piše u nepotpisanom i nedatiranom rukopisu u kojem je ukratko napisan životopis fra Bernardina, a koji se čuva u samostanu Male braće.

Cijeli svoj život fra Bernardin je posvetio glazbi i skladanju te su iza njega ostala brojna glazbena ostvarenja.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist