Aktualno

“Živimo u neizvjesnosti!”

"Živimo u neizvjesnosti!"

Nakon što smo na našem portalu objavili informaciju o masovnim otkazima hrvatskim pomorcima na norveškom brodaru Gearbulku, javio nam se čitatelj koji još uvijek ima aktivni ugovor s tom kompanijom.

Objašnjava kako je dio brodova već prešao na kineski menadžment te kako se proces primopredaje odvija kvartalno. Iduća primopredaja, procjenjuje, bit će krajem travnja pa u kolovozu.

– Kad je riječ o posadi, pretežno je riječ o Kinezima te Vijetnamcima i Indijcima. Kompanija upravlja s otprilike sedamdesetak brodova i imaju namjeru do 2013. godine maknuti sve europske posade na svojim brodovima – govori naš sugovornik.

– Još ništa službeno nisam dobio, samo to pismo namjere u obliku e-maila – govori dubrovački pomorac koji bi na more opet trebao krajem travnja, ali živi u neizvjesnosti čekajući poziv ili vjerojatnije obavijest o otkaznom roku. Ogorčen je na odnos države i sindikata.

– Mi uredno plaćamo davanja državi i našem sindikatu, a oni ništa za nas nisu poduzeli. Makar su nam mogli pomoći da nađemo posao, jer smo mi pomorci na stranim kompanijama i donosimo čisti novac u Republiku Hrvatsku. Znači, svu našu zarađenu plaću trošimo kod kuće – ističe naš sugovornik. Upozorava kako pomorci imaju zakonsku obvezu platiti porez ako na moru ne provedu 183 radna dana.

– Neki kolege se opravdano boje da neće skupiti toliko radnih dana – zaključuje naš sugovornik koji već traži angažman na drugim kompanijama.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist