Politika

ŽIVI ZID DIJELIO SADNICE BATATA ‘Kad ne možemo s našima, moramo sa strancima!’

ŽIVI ZID DIJELIO SADNICE BATATA 'Kad ne možemo s našima, moramo sa strancima!'

Članovi stranke Živi zid svoj su program poljoprivrede predstavili ove subote u Uvali Lapad, a nešto ranije u Metkoviću. Program je predstavio saborski zastupnik stranke Branimir Bunjac te članovi Živog zida  iz Dubrovnika. Dijelili su sadnice batata, no interes građana je izostao. Zato su privukli pažnju naših stranih posjetitelja, koji su se s njima rado fotografirali.

Evo što je Bunjac rekao o poljoprivredi:

– Prije svega treba zaštititi domaću proizvodnju. Sve što možemo proizvesti sami ne bi se trebalo uvoziti. Proizvodimo 60 posto povrća i voća, što je katastrofa, 95 posto uvozimo soju, uvozimo kokoši, mahovinu, svinjsko meso, vodu… Druga stvar, protivimo se GMO, svim otrovima koji uništavaju okoliš i zdravlje ljudi. Zalažemo se za legalizaciju konoplje i za otkup proizvoda. Jednostavno rečeno, na otkupu proizvoda i na transportu se gubi 30 posto. Vi kad uvozite iz Dubrovnika za Varaždinu salatu, do Varaždina će vam 30 posto salate propasti. To je jednostavno tako. I onda treba prodati u krugu od 10 kilometara. Da prodate u tom krugu, nećete imati nikakav gubitak. Kako prodati u krugu od 10 km? Jednostavno prodate, država će kupiti za ono za što ona treba. Država ima bolnice, ima vojarne, škole, zatvore… Dubrovačka županija potroši na školsku kuhinju 50 milijuna kuna. Gdje kupuju? U Konzumu, u Sparu, u Lidlu. Kupuju strano i oni imaju one cijene gdje vi ne možete konkurirati. Ja sam vidio mlijeko od 2,90 kn i onda naš čovjek koji ima kravu može dnevno dobiti 10 litara mlijeka i apsolutno po toj cijeni on ne može konkurirati – rekao je Bunjac dodavši kako je mlijeko koje uvozimo tri puta nekvalitetnije nego naše domaće.

-Dogodio se i ovaj problem sa sankcijama Rusije gdje smo mi ogromnu količine hrane izvozili u Rusiju i sad kad su sankcije Rusije mi ne možemo izvesti, a s druge strane Europa ima puna skladišta, imaju previše hrane. Oni tu hranu koja je jako loše kvalitete prodaju bilo gdje samo da prodaju. Mi smo prošle godine uvezli hrane u iznosu od 10 milijardi kuna. Što je rekord rekorda! Mi nismo nikada toliko hrane uvozili. Tu se jednostavno vidi da je Hrvatska podređena uvozu što našu poljoprivredu baca na koljena – izjavio je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Na upit kako vratiti Slavonce koji su napustili Hrvatsku, i navesti ih da se opet krenu baviti poljoprivredom, odgovara:
– Poljoprivredom će se baviti bilo tko ako je ona isplativa. To je cijela mudrost. Baranja, cijela Slavonija, to je bio pojam bogatstva. Danas je Baranja pusta, iz Baranje se odselilo više od pola stanovništva, a oni koji su ostali jedu u javnoj kuhinji. Jednostavno morate zaštititi domaću proizvodnju, a to se može dogoditi samo carinama. To je ono što EU nama ne dozvoljava, da uvedemo carine i realne tečajeve. Što znači da su uvozni proizvodi jeftiniji od domaćih – rekao je.

Iako je rekao kako je susret u Metkoviću prošao vrlo dobro, u Dubrovniku građana zainteresiranih za sadnice batata i program ove stranke nije bilo. No zato je bilo stranaca koji su se zainteresirali za štand Živog zida te su se čak fotografirali s članovima.

– Ljudi su bili vrlo zainteresirani, bilo je puno razgovora, uzeli su jako puno sadnica batata i doista smo iznenađeni. Potvrdilo se ovo da je Živi zid jedna nacionalna stranka koja ima simpatizere i podršku u svim županijama hrvatske i svim većim nacionalnim općinama – osvrnuo se Bunjac na susret s građanima u Metkoviću.

A kako je bilo na susretu ‘sa strancima’ u Dubrovniku, pogledajte u fotogaleriji.

lm

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist