Aktualno

ŽELJE I OSVRTI Što su sebi u 2017. poželjeli Luka Korda i Silvio Nardelli?

ŽELJE I OSVRTI Što su sebi u 2017. poželjeli Luka Korda i Silvio Nardelli?

Po čemu će pamtiti 2016. godinu te kakva su očekivanja za 2017. za DuList iznijeli su načelnici općina Konavle i Župa dubrovačka Luka Korda i Silvio Nardelli:

-Za Konavle 2016. godina je po svemu bila dobra. Počevši od rodne godine, grožđa i maslina, onoga što Bog da, a što je bilo izvanredno. Od projekata na kojima radimo neke smo završili, a neki su još uvijek u tijeku. Stoga možemo biti zadovoljni. Usvojili smo proračun u vrijednosti 96 milijuna kuna. Kad bismo ga usporedili s onim poratnim, jer 1996. godine bio je 6 milijuna kuna, to vam sve govori. Kad smo se vratili našli smo Konavle u pepelu. Sve je trebalo obnoviti, vratiti ljude svojoj kući i ulagati u obnovu. Danas svaka kuća u Konavlima ima vodu i svu infrastrukturu, što je najvažnije. Za usporedbu, imamo preko 300 kilometara vodovodnih kanala, što vam je kao od Konavala do Šibenika. Sve su to veliki pothvati. Netko će se pitati je li se moglo učiniti više, a ja kažem da nije, jer se učinilo više nego što se moglo. Uvijek smo zacrtavali ambiciozne planove i uvijek smo ih ispunjavali. U Cavtatu smo počeli radove na budućem prostoru tržnice, općine i banke, a ostaje nam pitanje vrtića i škole. Na proljeće krećemo s projektom priključka sa Zvekovice za Cavtat. Ipak Cavtat nosi najveće turističke nagrade i najbolji je na Jadranu. Slijedi nam i proširenje vrtića na Grudi, izgradnja kanalizacije za Grudu i Molunat, navodnjavanje Konavoskog polja. Zadovoljni smo suradnjom sa susjedima. S Gradom Dubrovnikom smo rješavali zajedničke probleme, a sad nam se nameće veliki problem smeća. S Čistoćom smo u izvrsnim odnosima i koordinacijom, a imali smo sjajnu suradnju i razumijevanje i drugih poduzeća. Imamo dobre odnose i s općinom Herceg Novi, s kojom smo realizirali projekt navodnjavanja Konavoskog polja, a dosadašnje naplaćivanje vode ide dobro. Tu više nema problema koje smo ranije imali. Posla uvijek ima i uvijek treba raditi, jer ako staneš ono što si napravio stagnira. Treba ići naprijed i sve to realizirati s dobrom ekipom, dobrim, pametnim i poštenim ljudima – istaknuo je načelnik općine Konavle Luka Korda.

-I 2015. I 2016. godina su sigurno najuspješnije godine za Župu dubrovačku nakon Domovinskog rata, jer se dogodilo sve što smo dugi niz godina očekivali. Prije svega, tu je riječ o investicijama u turizmu. Izgrađen je potpuno novi Hotel Mlini na lokaciji starog hotela, a ostvarena su i bitna ulaganja u Hotel Astareu. Također, Hotel Sheraton je u 206. godini aktivirao sve svoje kapacitete. U 2016. godini proveden je i natječaj za Kupare, a investitor je već ušao u posjed sukladno potpisanom ugovoru, počeo s pripremama za projektiranje, a Općina je pokrenula izradu UPU Kupari I. Hoteli Plat krenuli su s rušenjem starih objekata i nadam se da će gradnja novih hotelskih sadržaja ići ubrzanim tijekom. Općina je sva ova ulaganja popratila izgradnjom komunalne infrastrukture i cestovne mreže, prvenstveno u Mlinima i Srebrenom. Tu je odrađen zbilja velik posao. Također, konačno su krenule značajne investicije u projekt groblja Dubac, tako da danas imamo potpisano nekoliko vrlo značajnih ugovora, a odnose se na izgradnju zidova u obuhvatu groblja, kao i pristupne ceste. Uz to, u 2016. smo započeli s izgradnjom raskrižja u Srebrenom, što je bila velika bolna točka Župe. Očekujemo da će taj projekt biti dovršen do turističke sezone. U 2017. godini kapitalne donacije iz državnog proračuna su poprilično smanjene, ali naše planove temeljimo na nekoliko investicija. Prema jednoglasno usvojenom proračunu, osigurana su sredstva za nastavak gradnje groblja Dubac te uređenja infrastrukture na području cijele općine – rekao je načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist