Aktualno

[ŽELJE I OSVRTI] JELKA TEPŠIĆ Godina velikih obljetnica

[ŽELJE I OSVRTI] JELKA TEPŠIĆ Godina velikih obljetnica

Po čemu će pamtiti 2019. godinu i kakva su očekivanja za 2020. za DuList je iznijela zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

-Godina 2019. bila je godina velikih obljetnica za Grad Dubrovnik. Prije 40 godina povijesna jezgra uvrštena je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, a 10 godina proteklo je i od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Naše Igre još jednom uspješnom festivalskom sezonom proslavile su 70 godina, a raznolikim programima obilježili smo i 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa, ali i započeli monitoring pukotina što je preduvjet sanacije ovog snažnog simbola Grada. Nastavljamo raditi na uvođenju jednosmjenskog rada u svim našim školama te na podizanju standarda u predškolskom odgoju, ali i na povećanju skrbi za sve skupine naših građana kroz brojne programe i mjere koje razvijamo i provodimo.

Značajno koristimo sredstva EU fondova, a u ovoj godini izdvojila bih projekt Grad Za djecu vrijedan 14 milijuna kuna u potpunosti financiran europskim sredstvima, kojim smo u naše vrtiće uveli rad subotom i popodnevnu smjenu. EU sredstvima financirali smo i prvi kapitalni baštinski projekt, obnovljeni kompleks Lazareta svečano otvoren u srpnju. Treba spomenuti i postavljanje izložbe ‘Dubrovnik, a Scarred City’ u Lazaretima, prikaz ratnih stradanja te brze i impresivne obnove Grada koja je 2018. premijerno otvorena u u središtu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a potom i u Washingtonu. U ovoj godini započeli smo i dva ključna procesa za strateško upravljanje destinacijom u budućnosti, izradu Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika i Ocjenu odredišta koje za nas provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). Uz izvrsnu suradnju s Clia-om, u 2020. godini odlučno nastavljamo putem održivog i odgovornog turizma, implementirajući projekt ‘Poštujmo Grad’ – istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Pročitajte još

Održana jubilarna 20. Zlatna penkala u Dubrovniku

Dulist

I MACE IZ PROŠLOSTI NAVIJAJU ZA BABY LASAGNU Državni arhiv u Dubrovniku šalje preslatku podršku

Dulist

RAMBO AMADEUS, SILENTE, MATIJA CVEK, M.O.R.T…. Čeka nas ludo Ljeto na Orsuli

Dulist