Aktualno

DIANA DABELIĆ Nacionalni park Mljet otkriven je kao oaza mira i tišine

Voditeljica Odsjeka za turizam, trgovinu, marketing i promociju Nacionalnog parka Mljet za DuList je istaknula po čemu će pamtiti 2021. godinu, ali i koja su očekivanja u NP Mljet za ovu 2022. godinu.

-Nacionalnipark Mljet u 2021. posjetilo je 90 642 posjetitelja što je u odnosu na 2019. oko 60 posto. Svake godine ranije se otvaramo za posjetitelje pa ćemo ove godine otvoriti 1. ožujka. Posjetitelji kod nas mogu doći tijekom cijele godine, međutim, negdje od početka studenog do ožujka, ne naplaćujemo ulaznice jer druge usluge nisu u funkciji. Naša ustanova se već dulji niz godina bavi istraživanjima zaštićenih, ugroženih i endemskih vrsta, pogotovo plemenite periske i otkrivanjem autohtonih sorti vinove loze u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Organiziramo i predavanja za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Ustanova također dulji niz godina dodjeljuje i subvencije poljoprivrednicima za masline i vinovu lozu, a potičemo i bavljenje stočarstvom. Kad je riječ o posjetiteljima, orijentirali smo se više na aktivni boravak u prirodi i primjećujemo da nas proteklih godina sve više ljudi posjećuje upravo kako bi se aktivno bavili planinarenjem, biciklizmom, šetnjama našim stazama, vožnjama kanuom ili kajacima. Kao i prethodnih godina, i u ovoj smo se bavili volonterskim programima u čemu je sudjelovao 191 volonter. Imamo šest projekata za koje su prijave već počele. Pri kraju smo i s projektom ‘Odise(j)a’ Mediterranea kojim smo uvelike obogatili posjetiteljsku infrastrukturu. U sljedećoj godini očekujemo veći broj posjetitelja, pogotovo nautičara koji su prepoznali naše zaštićeno područje i kojih je svake godine sve više te ostaju sve dulje. U lukama Pomena i Polače u 2021. smo imali mega jahte koje su boravile u našem akvatoriju preko 40 dana. Otkriveni smo kao oaza mira i tišine. Za sljedeću godinu bilježimo jako dobre najave pa tako i agencijskih posjetitelja – rekla je voditeljica Odsjeka za turizam, trgovinu, marketing i promociju NP Mljet.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

Seizmolog Kuk: ‘Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući’

Dulist

Roko s bauštele: Evo da ne kažu da sam se prodao za fotelju

Dulist

Marko Bijač u konkurenciji za najboljeg vaterpolista u 2022.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija