Aktualno

‘ŽELIŠ LI SE MIJENJATI ZA MJESTO?’ ‘Očekujemo pozitivan efekt, ali ne i tektonske promjene’

'ŽELIŠ LI SE MIJENJATI ZA MJESTO?' 'Očekujemo pozitivan efekt, ali ne i tektonske promjene'

Kampanju ‘Želiš li se mijenjati za mjesto?’ kojoj je cilj podići svjest građana o problemu parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom predstavili su ove srijede u prostorijama Sanitata direktor Tomislav Tabak, gradonačelnik Mato Franković, pročelnik UO za promet Đuro Šutalo te jedan od nositelja kampanje Mihovil Španja.

-Akciju ‘Želiš li se mijenjati za mjesto?’ započele su naše kolege iz Splita, a mi se u nju uključujemo postavljanjem tabli. Trenutno je postavljeno 39 tabli na invalidska parkirna mjesta u Gradu Dubrovniku. Cilj kampanje je da svaki građanin, osoba s invaliditetom može lakše doći na predviđeno parkirno mjesto, ali i utjecati na građane koji zlorabe mjesto te na njih nelegalno parkiraju. Na mjesta za osobe s invaliditetom mogu parkirati samo osobe sa znakom pristupačnosti. Ovom akcijom želimo malo i šokirati javnost te pokazati na koji način neki od naših sugrađana zlorabe mjesta namijenjena osobama s invaliditetom. Također, Sanitat namjerava postaviti smart parking u cijelom gradu i u toj će aplikaciji korisnici moći poslikati takva mjesta i pozvati pauka da kazne počinitelje. Iako, represivne mjere nemaju velikog efekta kod građana. Toliko puta se dogodilo da se građani koji su kažnjeni ponovno parkiraju na mjesta za osobe s invaliditetom – rekao je Tabak.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je ovo izvrsna inicijativa Sanitata te da je u našem gradu potrebno podići svjest sugrađana po pitanju što to znači parkirati na parkirno mjesto za osobe s invaliditetom.

-Postoje ljudi koji to svakodnevno čine, a tome gotovo svakodnevno svjedočim ispred OŠ Mokošica. Osobe koje nemaju nikakvu invalidnost parkiraju na jedina dva mjesta za osobe s invaliditetom i odvedu djecu u školu. Tih pet minuta uzeli su nekome mjesto koje mu pripada. Treba naglasiti kako ta parkirna mjesta još uvijek nisu u onim dimenzijama u kojima bi trebala biti. Primjerice, u Ulici kralja Zvonimira označili smo takva parking mjesta u propisanim dimenzijama pa se dio građana pobunio zašto su mjesta toliko široka? Onda smo im rekli ‘uzmite invalidska kolica pa dođite do auta, otvorite vrata, uđite pa ćete onda vidjeti zašto mjesto mora biti široko’. Split je išao i korak dalje, a mislim da ćemo to napraviti i u Dubrovniku. Napravili su skeč u kojem čekaju da netko parkira na invalidsko mjesto, pokriju automobil crnom plahtom sa znakom invaliditeta i onda se tu osobu čeka da dođe, slika ga se i upozori da tu ne smije parkirati. Cilj nam je posramiti one koji parkiraju na mjestu koje im ne pripada – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Pročelnik UO za promet Đuro Šutalo istaknuo je kako je na području grada na raspolaganju oko 100 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i radi se na njihovu povećanju. Naglasio je kako bi dimenzije tih parkirnih mjesta trebale biti  3,90X5 metara jer ona moraju imati manevarski prostor. Dodao je i kako su prilikom gradnje bilo koje zgrade propisana takva parkirna mjesta te kako očekuje da će u budućnosti ona biti standardizirana.

Jedan od nositelja kampanje Mihovil Španja naglasio je kako postoji skupina građana koji su izuzetno korektni i kojima ne pada na pamet parkirati na mjesta za invalide, dok su u drugoj skupini oni građani koji nisu još uvijek dovoljno osvješteni.

-Mislim da je ova kampanja najviše njima namijenjena i vjerujem da ćemo im ovim tablama pokazati da je isto parkiraju li se oni tu dvije minute, dvadeset minuta ili dva sata, a postoji i treća skupina koju bi istaknuo kao najkritičniju – to su oni kojima bez obzira na bilo koju toplu riječ ili kampanju jednostavno ne ulazi u glavu da bez obzira na vremenski period, pakiravši na mjesto za osobe s invaliditetom jednostavno ugrožavaju njihova osnovna prava. Razvoj društva temelji se na tome koliko štiti najugroženije društvene skupine – osobe s invaliditetom, a prije svega djecu s invaliditetom. Tijekom ljetnih mjeseci problem prave motocikli jer blokiraju ulaz parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom – rekao je Španja te dodao kako ovom kampanjom očekuju postići pozitivan efekt, ali kako ipak ne očekuju velike, tektonske promjene.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist