Hrvatska

ZELENA AKCIJA Golf igrališta i kampovi nisu šume!

Golf Srđ

Zelena akcija uputila je priopćenje za javnost povodom primjene hitnog postupka za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama u Saboru.

„Smatramo nedopustivom odluku saborskih zastupnika o prihvaćanju primjene hitnog postupka za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o šumama. Ovim Zakonom se otvara prostor prenamjeni šuma i šumskog zemljišta u igrališta za golf, kampove, ali i u druge namjene, ukoliko je to predviđeno prostornim planom.

Time se na mala vrata žele legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog Zakona o igralištima za golf i prenamjeniti šume u igrališta za golf čak i mimo redovne saborske procedure. Zelena akcija / FoE Croatia smatra ovakvu odredbu iznimno štetnom za očuvanje šuma, ali i za vladavinu prava jer se ponovno radi o neustavnim odredbama.

Stoga pozivamo građane Hrvatske, da pošalju prosvjedno pismo Saboru RH da izbaci ove izmjene iz Prijedloga zakona te da se cijeli postupak provede u redovnoj proceduri uz adekvatnu javnu raspravu o ovoj bitnoj temi.

Pismo možete potpisati ovdje, nakon čega će biti poslano svim klubovima zastupnika u Saboru te Vladi RH. Zelena akcija / FoE Croatia traži od Sabora RH:
– Da se Prijedlog zakona izbaci iz hitnog u redovni postupak za usvajanje zakona te da se u tom vremenu, između 2 čitanja, provede javna rasprava
– Da se iz Prijedloga zakona izbace odredbe kojima se igrališta za golf i kampovi proglašavaju šumama posebne namjene. Igrališta za golf i kampovi nikako ne mogu biti klasificirani kao šume posebne namjene, već jedino kao rekreacijske i turističke zone kako je to i definirano prostornim planovima.

Nedopustivo je da šume posebne namjene proglašava Ministarstvo dekretom, te smatramo kako je potrebno u donošenje takve odluke uključiti i županijske skupštine.

Neprihvatljivo je vrijedne šume i šumska zemljišta prenamijenjivati u građevinske parcele, a ovakva izmjena Zakona stvara idealnu podlogu za vrlo jednostavnim daljnjim prenamjenama šuma i šumskih zemljišta u građevinska.

Također smatramo da iz Zakona treba izbaciti odredbu da se opožarene površine šuma mogu privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja.”

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist