Aktualno

Zdenko – gušter pred dubrovačkom publikom

Zdenko - gušter pred dubrovačkom publikom

Osječanina Alena Čelića dubrovačka kazališna publika prvi put mogla je vidjeti na kazališnim daskama i to u novoj premijeri „Prasac koji gleda u sunce“ Olje Lozice.

Alen Čelić rođen je 1970. godine u Osijeku, a veći dio života proveo je u Njemačkoj, gdje je u Essenu završio i studij pantomime pri Visokoj školi za scensku umjetnost. U predstavi „Prasac koji gleda u sunce“, uprizorit će lik Zdenka-guštera. Za pantomimu se odlučio, kako kaže, jer ga je kao izričaj privukla upravo fizikalnost i gluma.
 
KAZALIŠTE-VIZUALNO I POKRETNO
 
– Radi se o pantomimi u širem i dubljem smislu i tu se ima što studirati. Kazalište me iznimno zanimalo i vizualno i pokretno. Prije studija bio sam član nekoliko amaterskih grupa. Prijavio sam se i za glumu i za pantomimu. S obzirom da su me prvo primili na studij pantomime, ostao sam na tom studiju – ističe Čelić i dodaje kako ga je upravo taj studij naučio baviti se međudisciplinama.

– Prednost je u tome što se traže izričajne forme, između plesa, glume, ali i drugih formi. Mi smo više improvizirali, pa su i neki glumci slušali s nama određene kolegije. Preko improvizacije dobiješ drugačiju slobodu kretanja i nalaženja tema, pa kasnije možeš dramaturški raditi tako da budeš autor, redatelj i izvođač – naglašava Čelić, koji već sedam godina predaje scenski pokret na Akademiji u Splitu, te tri godine na Akademiji u Osijeku. Predaje i osnove mačevanja, elemente akrobatike i borbene koreografije, te u Splitu i psihofizičku pripremu glumca. Inače, u Split se doselio prije 6 i pol godina, zajedno sa suprugom, slikaricom Tatjanom Ravlić Čelić, koja je rodom iz Splita.
 
PRVI ANGAŽMAN U KMD, ALI NE I U DUBROVNIKU
 
– Odlučili smo doći na godinu dana kad nam se rodio sin Marko, a otvoreno je pitanje ostajemo li ili se vraćamo u Njemačku – dodaje Čelić. Iako je prvi put u angažmanu Kazališta Marina Držića, u Dubrovniku je već nastupio sa svojim solo programom „Hotel Memorial“ na samom početku Karantene 2000., a u studenom prošle godine s bendom New Gondoliers nastupio je u sklopu Perforacija. U predstavi „Prasac koji gleda u sunce“ tumači Zdenka – guštera, svojevrsno utjelovljene vrlina glavnog lika, ističe Čelić i dodaje:

– U toj predstavi jedini imam neobičniji lik koji nije pisan kao pravi lik, već je definiran kao Zdenko-gušter, koji je utjelovljenje nekih podsvjesnih vrlina glavnoga lika. Zapravo predstavljam jedan njegov alter ego ili osobinu njegove otuđenosti. Pojavljujem se i u nekim drugim intervalima u kojima sam nečija sjeta ili nečija zaigrana duša koja se prikazuje na mahove.
Inače, već je surađivao s Oljom Lozicom i to na predstavi „Smij i suze starega Splita“ koju je pretprošle godine režirao Goran Golovko, a u kojoj je bio asistent za scenski pokret. Naglašava kako je upravo uloga Zdenka-guštera zapravo najbliža njegovom glumačkom izričaju:

– Rijetko se rade predstave u kojima sam na sceni u nekom mom konkretnijem izričajnom modusu i zato mi je posebno draga ta uloga, jer mi je i tehnički i stilski zahtjevna i zanimljiva. Također mi se sviđa rad autorice i redateljice Olje Lozice, koja je ambiciozna i kvalitetna u svom poslu. Također poznajem i neke glumce KMD-a, pa mi je još draže sudjelovat u ovoj predstavi.
 
AUTOR NEKOLIKO PROJEKATA
 
Alen Čelić i sam je autor nekoliko zanimljivih projekata.

– Volim raditi autorske projekte, koji su mješavina mimskog i fizičkog teatra, nekad bliži suvremenom plesu. Zadnji projekt bio je grupni i to s glumcima iz Osijeka, mojim bivšim studentima. Giulio Settimo, Ivan Čačić, Peđa Gvozdić i ja napravili smo zajedno predstavu box teatra „Zlatne rukavice“. Oni su studirali glumu i lutkarstvo te u toj predstavi ima nekih nestandardnih izričaja u obje discipline. Dakle, riječ je o mimsko – fizičkom teatru, uz dodatak glazbenih intervencija. Sami smo pisali i izvodili glazbu. Bitne su nam bile i borbene koreografije u boksačkim stilizacijama – dodaje Čelić, koji je prije četiri godine u Gradskom kazalištu mladih u Splitu, izvodio predstavu „Come together“, te prije dvije godine predstavu „Organ/An-Ji“, kao u solo predstavu Hotel Memorial u multimedijalnom centru MKC u Splitu. S obzirom da je i asistent za scenski pokret u Splitu i Osijeku, u osječkom HNK-u radio je na predstavi „Mletački trgovac“ redatelja Roberta Raponje, i „Prolaznici“ u režiji Borne Baletića, prema tekstu Damira Petričevića.
 
KANTAUTOR U BENDU NEW GONDOLIERS
 
Alen Čelić također svira u splitskom bendu New Gondoliers, u kojemu se pojavljuje i kao kantautor. Bend njeguje svojevrsni džentlemen-pop na engleskom jeziku, a uz pop i folk, njegove autorske pjesme ponekad uključuju i elemente alternativnog countryja. Upravo su u fazi snimanja materijala u Sloveniji, a slijedećeg mjeseca snimit će i spot za prvi singl „Fancy and ruff“.
 
 
 

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist