Kultura

ZBOG VELIKOG INTERESA Produžena izložba anđela u Kneževu dvoru

Zbog velikog interesa posjetitelja, izložba Dubrovačkih muzeja „Anđeli iz privatne zbirke u Dubrovniku“, koja je zabilježila preko 50 tisuća posjetitelja, produžena je do 15 listopada.

Izložba prezentira oko 150 izložaka, koji su plod aktivne sakupljačke djelatnosti poznate dubrovačke muzealke, antikvarke i kolekcionarke Karmen Gagro, duge preko dvadeset godina. Zbirku sačinjavaju umjetnički predmeti, skulpture, slike, porculan, nakit i primjerci primijenjene umjetnosti s prikazima anđela nastalih u dugom vremenskom razdoblju od 16. stoljeća do naših dana.

Glavnina zbirke se odnosi na barokno razdoblje i drvene i glinene skulpture i slike 17. i 18. stoljeća. No, u zbirci se nalazi i tridesetak anđela od bronce, pozlaćenog bakra i srebra, kao i model anđela koji je bio izrađen za projekt pozlaćenog brončanog kipa koji je trebao sjediti na gredi nosača dubrovačkog mosta preko Rijeke Dubrovačke, a koji su djelo poznatog hrvatskog kipara Zvonimira Lončarića-Ribe. Osim toga, zbirka sadrži i nekoliko rijetkosti, prikaza anđela u judaici i pravoslavlju.

Izložbu prati dvojezični, hrvatsko-engleski katalog u kojemu tekstove autorski potpisuju akademici Radoslav Tomić i Luko Paljetak, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te vlasnica zbirke Karmen Gagro. Autori koncepcije izložbe su Karmen Gagro, Pavica Vilać i akademik Radoslav Tomić, likovni postav potpisuje Marin Gozze, dok je autorica glazbene kulise Paola Dražić Zekić.

Pročitajte još

[FOTO] ‘Sniženja i popusti’ izložba su aktualnog trenutka, a možete ih pogledati u Galeriji Otok

Dulist

Danas se otvara izložba na temu trgovačkih lanaca, konzumerizma i trgovina

Dulist

‘NEUTRALNA PLOVNOST’ Ovu subotu popijte kavu uz slike Mara Mitrovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija