Aktualno

Zbog turista nema više misa na Srđu?!

krizni put5227

Hoće li se i kako na Srđu 6. prosinca služiti Sveta Misa pitanje je koje se trenutno lomi među braniteljskom populacijom, ali i svima koji na taj dan, ali i 1. listopada na Srđu, simbolu obrane dođu odati svoje poštovanje.

Naime, prema informacijama s kojima raspolaže DuList, zbog brojnih turista koji se ‘nedolično ponašaju’ prema oltaru Dubrovačka biskupija ‘nevoljko’ gore odrađuje Svete Mise. Prema našim izvorima razmatraju se čak i opcije po kojima bi se oltar ogradio ili u krajnju ruku izmjestio sa Srđa.

Biskupija: Udruge privatiziraju mjesta
”Zbog pojedinih situacija u kojima turistima i posjetiteljima na Srđu oltar služi kao mjesto na kojem jedu, sjede i ne pristupaju mu s dostojnim poštovanjem, razmišlja se o načinu kako bi se dostojanstvo oltara, čija jedina namjena je služenje crkvenih obreda, zaštitilo”, potvrdili su za DuList iz Dubrovačke biskupije.
Na naš upit o tome zašto se 1. listopda na Srđu vodila Služba riječi umjesto Svete Mise i koja je točno razlika, iz Biskupije odgovaraju:
”Misa ili euharistija je, inače, najuzvišeniji način kršćanske molitve Bogu i ona je za vjernike i spomen-čin Isusove muke, smrti i uskrsnuća u kojoj se Isus, na nekrvan način, na oltaru prikazuje Bogu. U Službi riječi nema te službe žrtve”, kažu iz Biskupije te dalje nastavljaju:
”Od raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata nam stižu različiti zahtjevi s obzirom na predvođenje molitava i/ili slavljenje misa na različitim mjestima komemoriranja pogibije branitelja, što se obično događa u iste dane, a ponekad i u isto vrijeme. Iz tog nam je razloga sve teže odgovarati na te zahtjeve i usklađivati ih jer imamo i manjak svećenika. Stječe se, nažalost, dojam da svaka udruga privatizira pojedino mjesto i organizira program za to mjesto”.
Iz crkvenih krugova dalje navode kako je ”misa za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu bila 1. listopada navečer u Male braće i tu bi se svi članovi obitelji, prijatelji, suborci, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, trebali zajedno okupiti u molitvi za svoje pokojne”.

Branitelji: Izmještanje oltara ne dolazi u obzir
-Nisam upoznat s problemima oko vođenja misa na Srđu. Mislim da se mise gore moraju voditi, i ako treba neka zaštite oltar. Slažem se da nije u redu da tamo sjede i piju pive. Neka turisti idu oko križa. Eventualno izmještanje oltara po meni ne dolazi u obzir – rekao je jedan od istaknutih dubrovačkih branitelja Božo Burić.
– Ne treba izmještati oltar. Gore su mise dva puta godišnje. Oltar je napravljen od starog križa koji je srušen i to itekako ima svoju simboliku. Ne možemo ni ganjati turiste koji bi tamo stali. Ne mislim da ga treba ograđivati, jednostavno to se rijetko koristi i to ne bi smio biti problem. Također sam nahođenja da svećenici ne bi trebali biti problem. Nitko ih ne može privatizirati, o tome nema govora – rekao nam je pak Vitomir Bajac ispred, koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata DNŽ.
-Ako ga ograde dogodit će se da će ga ljudi početi preskakati, a tu će se onda kad bude lošije vrijeme i vjetar skupljati i smeće – ističe Bajac te zaključje kako ne treba sad izmišljati oko toga ‘toplu vodu’.

Pročitajte još

GUŽVE U GRADU Velike količine vozila oko Pošte Lapad

Dulist

DO MILANA ZA 30 EURA! Zašto nas hrvatski zračni prijevoznik penalizira?

Nora Di Leo

Dok se konstituirao Sabor, političari za objed izdvajali svega 3 eura!

Dulist