Hrvatska

Zbog problema s Uberom taksisti razmišljaju o novom prosvjedu

Zbog problema s Uberom taksisti razmišljaju o novom prosvjedu

Nakon dvije godine nelegalnog poslovanja Ubera u Hrvatskoj Vlada traži da se po hitnom postupku donese novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kojim će, pod krinkom liberalizacije, omogućiti anarhiju na prometnicama i odriješene ruke stranim tvrtkama koje ne plaćaju porez u Hrvatskoj, smatraju hrvatski taksisti.

Ovakvo pogodovanje Uberovim lobistima taksisti oštro osuđuju i pitaju se kako je moguće da se napretkom smatraju izmjene poput odluke da pružatelji autotaksi usluga ne moraju poznavati područje na kojem djeluju.

-Zakoni se po hitnom postupku donose kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprečavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu. Jedini poremećaj u našem gospodarstvu je da netko krši zakone, a država kršiteljima još prilagodi zakon za nagradu – izjavio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

-Premijer Plenković je i sam ustvrdio da je korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj, ali nije našao shodnim sastati se s 2500 taksista koji nakon ovog zakona više neće moći prehranjivati svoje obitelji. Za sastanak s nama nije imala vremena ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, no nije bila prezauzeta primiti Uberove lobiste. Kako je moguće da predsjednica države na Pantovčaku prima Uberovog direktora Davora Tremca i glasnogovornika tvrtke koja dvije godine krši zakone, Matiju Mesića, a ne primi obrtnike koji ih poštuju? – pita se Miletić.

-Ministar Butković će po hitnom postupku do blokade dovesti još tri tisuće obrtnika, a omogućiti poplavu needuciranih vozača i zagušenje već ionako ljeti prepunih ulica u obalnim gradovima. Ministar je izjavio da su prihvatili, čini mi se, nešto manje od 1400 od 6000 komentara na javnom savjetovanju, samo se nije izjasnio čiji su interes ti komentari zastupali – istaknuo je Miletić.

-Uberovi partneri – vozači i dalje krše važeći Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Uber (Uber B.V. i Uber Croatia d.o.o.) odgovorni su kao poticatelji i pomagatelji pri počinjenju prekršaja u skladu s čl.24. Prekršajnoga zakona te direktno krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o nedopuštenom oglašavanju, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o radu, Zakon o obveznom mirovinskom osiguranju, Kazneni zakon i Zakon o trgovačkim društvima – mišljenja je Miletić.

-Ovo nije kraj – borba za prava obrtnika, taksista koji poštuju zakone se nastavlja. Izmišljotina je da će se povećati broj radnih mjesta, kad će se uništiti naših 2500. Iscrpit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam preostaju da bismo odgovornima za ovu situaciju pokazali kako nećemo dopustiti da nas nepravdom otjeraju iz naše države, iako su nas doveli pred zid. Javnost ćemo pravovremeno informirati i o mogućnosti prosvjeda – poručio je Božo Miletić.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist