Hrvatska

Zbog obilnih padalina diljem Hrvatske intervenirali i vatrogasci, a kakvo nas vrijeme čeka u nedjelju?

Zbog obilnih padalina diljem Hrvatske intervenirali i vatrogasci, a kakvo nas vrijeme čeka u nedjelju?

Djelomice, na većem dijelu Jadrana i pretežno sunčano. Mjestimice je u unutrašnjosti moguće vrlo malo kiše, u noći još na krajnjem istoku, popodne u gorju, a navečer na sjeveru – opisuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za ovu nedjelju.

Ujutro ponegdje u unutrašnjosti može biti magle. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeverozapadni i zapadni. Na Jadranu slaba do umjerena, ponegdje još jaka bura i sjeverozapadnjak, u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu jugozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura je između 4 i 9, u gorju mjestimice malo niža, a na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura u većini područja između 18 i 23 °C – tkakođer su dodali u svojoj prognozi.

Vatrogasne intervencije diljem Hrvatske

Subotu iza nas obilježile su pak jake padaline, na području Dubrovnika i okolice i snažan vjetar s nešto nižim temperaturama. Diljem Hrvatske, vatrogasci su imali brojne intervencije, a osobito na području Karlovačke županije. Naime, zbog obilnih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja. Zbog nastalog stanja, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed za izvanrednom dislokacijom vatrogasnih snaga iz Međimurske županije u ovu županiju sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je 6 timova za poplave i 3 DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Također, izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo ovu županiju 15. rujna. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnih snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena, a samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.

Nezapamćeni vodostaji

Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Vodostaj Kupe bio je najviši od 1966. godine, no ni Sava ne ‘zaustaje’ – raste vodostaj. Poplava je u Ozlju, no iz Hrvatskih voda očekuju pad vodostaja tijekom sutrašnjeg dana. U većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski, a snažan vjetar i obilna kiša otežavaju promet. Neke dionice autoputa i državnih cesta zatvorene su zbog vode, odrona i vjetra.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist