Aktualno

ZBOG NEVREMENA Ove godine obavljeno 11 akcija na moru!

Posljednjih nekoliko dana svjedoci smo više intervencija na moru od strane Lučke kapetanije zbog nevremena. Zadnja je bila u prošlu nedjelju kada je pomoć zatražila jedrilica uputivši signalne rakete jer ju je zahvatilo veliko nevrijeme u kanalu između Trpnja i Pelješke Dube.

Slično se dogodilo i motornoj jahti pored Cavtata 22. ovog mjeseca kojoj je popustilo sidro te se nasukala na obližnju obalu. Dubrovačka Kapetanija također je 20. kolovoza uspješno spasila i jedrlicu „Belouga“ koja je pod britnaskom zastavom plovila iz Crne Gore prema Republici Italiji, uslijed čega je došlo do kvara na kormilu.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja ne moru (MRCC Rijeka) objavila je kako je od 1. siječnja do 15. kolovoza 2014. godine na području nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik poduzeto ukupno 11 pomorskih akcija, osam manje u odnosu na isto razdoblje 2013. kada ih je bilo 19. Na području Luke kapetanije Ploče ove godine poduzete su dvije, a prošle godine tek jedna pomorska akcija.
S druge pak strane, na razini zemlje došlo je do povećanja broja akcija. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja ne moru (MRCC Rijeka) od 1. siječnja do 15. kolovoza 2014. godine pokrenula je i koordinirala u 215 akcija na moru temeljem zaprimljenoga 201 poziva. Ukupni broj akcija u ovoj godini za 13 posto je veći u odnosu na 2013. kada ih je bilo ukupno 190. U akcijama je spašeno 148 plovila i 411 osoba, od kojih je 322 stranih i 89 hrvatskih državljana, što je za 13 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. U ovome razdoblju 28 osoba ozlijeđeno je u pomorskim nesrećama, od čega 9 ronioca i 19 kupača, dok je nesreća sa smrtnim ishodom bilo 17, od čega je smrtno je stradalo 5 ronioca, 2 na dah i tri s bocama, a jednu osobu smatra se nestalom. Najveći broj akcija na moru poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva na 40 plovila.

Djelatnici lučkih kapetanija i ispostava na moru do 15. kolovoza 2014. godine poduzeli su ukupno 309 nadzora plovila u okviru kojih su upisali 604 prekršaja sudionicima u pomorskome prometu, te naplatili 470 kazni u iznosu od 812.000,00 kuna, dok je u istome razdoblju 2013. godine u 333 pomorska nadzora kontrolirano 685 plovila od kojih je 598 uhvaćeno u prekršaju, slijedom čega je u Državni proračun RH temeljem prekršajnih naloga uplaćeno 1.404.000,00 kn.

Pročitajte još

NIKOLA I IVAN SRŠEN LOPUĐANINU SPASILI ŽIVOT ‘Reanimirali smo ga sat vremena, mislio sam da je gotovo, a onda je srce počelo kucati…’

Dulist

IVAN KOMUŠANAC Vaša županija izvrsno prati trendove u obnovljivim izvorima energije, a prava priča se tek ima pokrenuti

Mia Njavro Banić

NEMA OZLIJEĐENIH Vatrogasci pilaju granu koja je pala na balkon hotelskih soba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija