AktualnoUrednički izbor

Zbog Lapadske obale Pašalić dobio odgodu ishođenja uporabne dozvole

Zbog Lapadske obale Pašalić dobio odgodu ishođenja uporabne dozvole

Vlada Republike Hrvatske još je jednom odborila je tvrtki Laguna Trade Franja Pašalića produljenje roka za dostavu uporabne dozvole za bazen B Marine Gruž. Kako se navodi u objašnjenju odluke, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade, ovlaštenik koncesije bio je zadužen da u roku od prvotno tri pa potom četiri godine dovrši izgradnju luke i predaju uporabne dozvole davatelju koncesije. Rok je istekao dana 1. siječnja 2020. godine.

-Okolnosti zbog kojih se traži dodatno produljenje roka predaje uporabne dozvole nisu se promijenile, a do njih je došlo bez krivnje ovlaštenika koncesije. Naime, izgradnja luke posebne namjene – luke nautičkog turizma planirana je u dvije faze. Građevine su izgrađene, a za fazu A – bazen A ishođena je uporabna dozvola. Izgradnja faze B je također u najvećoj mjeri dovršena, međutim ishođenje uporabne dozvole je povezano s izgradnjom Lapadske obale, projekta rekonstrukcije postojeće Lapadske obale, to jest, izgradnjom šetnice s infrastrukturnim priključcima i gradnjom priobalnog područja. Nositelj tog projekta nije ovlaštenik koncesije već Grad Dubrovnik – navode se u objašnjenju.

Luka Marina Gruž je, po izgradnji šetnice, trebala imati spoj s kopnom kao i pristup obalnoj infrastrukturi za Bazen B luke.

-Budući da nije došlo do takve rekonstrukcije te, posljedično, nije omogućen pristup Bazenu B luke niti je omogućena opskrba istog infrastrukturom (vodovod, odvodnja, električna energija), luka ne može dobiti uporabnu dozvolu – piše u odluci. Također se navodi kako se u 1. izmjeni i dopuni lokacijske dozvole, kao preduvjet ishođenja uporabne dozvole navodi da za bazen B (etapa B) može biti ishođena uporabna dozvola za fazu B1 i fazu B2.1., uz uvjet osiguranja pristupa morskim putem iz bazena A. Nadalje, za fazu B2 može se izdati građevinska dozvola tek po ishođenoj građevinskoj dozvoli za rekonstrukciju i proširenje prometnice Lapadska obala, čija je, pak, izgradnja je uvjet za izdavanje uporabne dozvole za fazu B2.2.

-Budući da je nositelj projekta rekonstrukcije Lapadske obale projekt Grad Dubrovnik, ovlaštenik koncesije nema utjecaja na rok ishođenja građevinske dozvole i izgradnje prometnice Lapadska obala. Međutim, razumno je očekivati kako će se te okolnosti promijeniti i projekt završiti do roka određenog ovom izmjenom odluke. Sukladno navedenom, ovo Ministarstvo smatra zahtjev ovlaštenika koncesije opravdanim, budući da se radi o okolnostima na koje ovlaštenik koncesije nije mogao utjecati niti nastup kojih nije mogao spriječiti niti pažnjom dobrog gospodarstvenika – zaključeno je u Vladinoj odluci.

Novi rok koji je Pašaliću dan za izgradnju i predaju uporabne dozvole jest šest godina od dana potpisivanja ugovora o koncesiji. To znači da će uporabnu dozvolu Vlad RH morati predati do 1. siječnja 2022.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist