Zanimljivosti

ZBOG EU SMO MARMELADE PREIMENOVALI U DŽEMOVE Postaju li džemovi opet marmelade?!

festival marmelada2

Tijekom pregovora za članstvo u Europskoj uniji 2011. godine morali smo pristati na jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja o poljoprivredi i marmelade preimenovati u džemove. Jer pravila EU su bila više nego jasna: marmelada je isključivo prizvod od citrusa. To je bilo posve suprotno od naše tradicije i navika, ali nismo imali prava glasa. Jasno ako smo htjeli, a itekako smo htjeli, postati punopravna članica. Sad kad smo se naviknuli na džemove; od šipka, marelice, jagode… Europa mijenja razmišljanja i pravila.
Naime, u Europskoj uniji im je odjednom ‘kliknulo’ da je tradicija ipak važna te da bi se trebalo dozvoliti zemljama članicama da koriste izraze koji su uvriježeni i koriste se u narodu. Za sada je to još na razini prijedloga, ali vrlo je izgledno da bi prijedlog mogao biti prihvaćen od nadležnih tijela EU jer ga podržava većina članica.
Mi smo se na džemove u ovih 12 godina naviknuli tako da nema, smatraju i u resornom ministarstvu, potrebe za vraćanjem na staro. I dalje ćemo, dakle, jesti džemove od šipka… Međutim to ne znači da nam ove spoznaje, prijedlozi i u konačnici, nadajmo se, odluke ne znače. Ne možda po pitanju džema i marmelade, ali svakako u pogledu brojnih drugih tradicija koje želimo sačuvati a za koje sada očito Europa ima više razumijevanja i respekta.

 

Pročitajte još

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca