Aktualno

ZBOG BOLESTI KUNIĆA Otvaranje Lokruma odgođeno do 15. svibnja

Prvi brod za Lokrum trebao je isploviti ove subote 8. svibnja, međutim, iz JU Rezervat Lokrum javljaju kako se odgađa otvaranje otoka do 15 svibnja zbog bolesti kunića.

-Rezervat Lokrum će se za posjetitelje otvoriti 15. svibnja 2021., po prethodno objavljenom redu plovidbe s polaskom prvog broda u 10 sati, umjesto 8. svibnja kako je bilo planirano. Naime, na otoku Lokrumu utvrđeno je kako je dio kunića zaražen hemoragijskom bolesti. Detaljnom analizom koju je proveo Hrvatski veterinarski institut potvrđena je navedena bolest kod kunića. O nalazu je obaviješten Državni inspektorat Republike Hrvatske te je veterinarski inspektor izvršio nadzor. Odlučeno je provesti dodatni detaljni pregled cijelog otoka kako bi se identificirala prisutnost oboljelih jedinki. Naglašavamo kako se ova bolest ne može prenijeti na čovjeka ni na druge životinje, ali se i putem indirektnog kontakta s patogenom, primjerice putem odjeće ili obuće, on može iznijeti s otoka i ugroziti druge kuniće. Kako bi se maksimalno umanjio rizik obolijevanja kunića – kućnih ljubimaca ili jedinki u komercijalnom uzgoju naših posjetitelja, Rezervat Lokrum je donio odluku o odgodi otvaranja do 15. svibnja budući da će se do tada zaraznost i mogućnost kontakta s preostalim biološkim materijalom značajno umanjiti – istaknuli su s Lokruma te su dodali kako se iskreno ispričavaju posjetiteljima zbog ove odgode, međutim, da smatraju da su na ovaj način zaštitili i sugrađane koji kod kuće imaju kuniće s obzirom na to da je ova bolest visoko prijenosna i smrtonosna za kuniće.

Pročitajte još

‘Vozi se slalom’ između cijena materijala, a kvalitetnog radnika nema ‘ni za lijeka’

Iva Dedo

ODRŽAVANJE I POPULARIZACIJA TRADICIJE Konavosko svilarstvo pod preventivnom zaštitom!

Dulist

NESLUŽBENO Benzin i dizel u ponoć ne poskupljuju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija