Grad

ZAVRŠNA KONFERENCIJA U LAZARETIMA Franković: ‘Dubrovnik će uskoro dobiti kuću za digitalne nomade’

ZAVRŠNA KONFERENCIJA U LAZARETIMA Franković: 'Dubrovnik će uskoro dobiti kuću za digitalne nomade'

Završna konferencija projekta ‘The Dubrovnik digital nomad-in-residence’ održana je ove subote u Lazaretima. U sklopu konferencije prezentirani su rezultati rada četiri kreativne radionice, na kojima su uz digitalne nomade sudjelovali i predstavnici Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika te građani. Cilj ovih radionica bio je donijeti zajedničke preporuke za kreiranje boljeg okruženja za digitalne nomade koji će boraviti u Dubrovniku.

-Sa zadovoljstvom privodimo kraju prvu veliku konferenciju digitalnih nomada u Dubrovniku. Digitalni nomadi u Gradu su boravili punih 30 dana i vidjeli su ga na drukčiji način, ne samo kao turistički, već i kao Grad koji ima svoja naselja ugodna za život od Mokošice, Lapada, Gruža, Gornjih Sela. Otkrili su jedan drukčiji Dubrovnik kao i način na koji mi živimo. Upravo je to ono što smo željeli postići, da digitalni nomadi svojim iskustvom pošalju jasnu poruku u svijet svim kolegama da dođu u Dubrovnik i da ovdje pronađu na nekoliko mjeseci mjesto za razvoj svojih kreativnih ideja i da svojim praktičkim iskustvima i znanjima doprinesu dubrovačkom gospodarstvu. Ne možemo očekivati da će se naš turizam budućnosti oslanjati isključivo na digitalne nomade, ali vjerujem da će oni zauzimati jedan značajan segment toga. Istovremeno očekujemo neke nove ideje, proizvode i promišljanja našeg grada – istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Mato Franković najavivši i kako će Dubrovnik uskoro dobiti kuću za digitalne nomade.

-Ne smijemo stati, ovo je tek početak. Budućnost nam donosi kuću digitalnih nomada, mjesto gdje će svi oni kada dođu u Dubrovnik pronaći sve informacije koje su im potrebne, pronaći radno mjesto gdje će moći dijeliti ideje sa svim ostalima digitalnim nomadima. Oni se ne bave samo jednim poslom, već je riječ o različitim strukama i poslovima. Oni vole putovati, a posao im omogućuje da svoje ideje realiziraju na drugim mjestima. Radi se o ljudima koji su jako dobro plaćeni za poslove koje rade, a njihove tvrtke im zbog njihove kreativnosti omogućuju da putuju po svijetu. To je budućnost u kojom ćemo ići. Kuća digitalnih nomada sljedeća je stvar koju ćemo realizirati – rekao je Franković zadržavši ipak kao tajnu lokaciju na kojoj će se ova kuća nalaziti.

Franković je naglasio kako se sprema i digitalni vikend u Zagrebu s kojim će se povezati, ali i da je cilj povezati projektom digitalnih nomada sve gradove u Hrvatskoj.

-Digitalni nomadi se sele i ako je cijela Hrvatska spremna na projekt digitalnih nomada, onda će i bogatstvo Dubrovnika u tom projektu biti veće. Ako smo prema njima svi otvoreni i susretljivi, samo nebo nam je granica – zaključio je Franković.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić naglasila je kako će na samom kraju projekta imati konkretne podatke koliko su objava digitalni nomadi imali iz Dubrovnika i kakve je rezultate projekt polučio.

-Nomadi su dali svoje prijedloge oko sitnica koje bismo kao destinacija za njih mogli poboljšati. Smještaj je kod nas za sada bio namijenjen kraćim boravcima. Sve što su naveli stvari su koje se mogu jednostavno poboljšati. Imali su, primjerice zamjerke u vidu kuhala za vodu, dodatnih vješalica i sličnih sitnica. To ne zahtjeva veliku investiciju, a čini veliku razliku. Čim prije bismo trebali pokrenuti kuću za nomade kao prostor gdje će se oni svi susretati. Digitalnim nomadima kada dođu samostalno jako im je važno imati prostor gdje će susretati druge, raditi i izmjenjivati iskustva. Njima se kao važna pokazala uključenost lokalne zajednice u svakom dijelu ovog projekta. Veseli da je jedan opći dojam dobar, svi su sretni i zadovoljni – rekla je Hrnić.

Dodala je kako je ova konferencija dobar temelj za daljnju strategiju digitalnih nomada koja će se u Dubrovniku u budućnosti razvijati. Konkretni učinci boravka digitalnih nomada ogledat će se u njihovim objavama koje će se u konačnici sumirati te multiplicirati u sljedećem razdoblju. Na novinarski upit o financiranju boravka digitalnih nomada i ove konferencije direktorica Hrnić odgovorila je kako je Turistička zajednica financirala honorar tvrtki Saltwater nomads i Total Croatia News, a riječ je o iznosu od 200 tisuća kuna.

Nizozemac Rob Schubert jedan je od digitalnih nomada koji je u Dubrovniku boravio proteklih mjesec dana i oduševljen je iskustvom koji je stekao. Njegov ‘start-up’ inače se nalazi u Estoniji, ali mu pruža razne mogućnosti za rad kao digitalni nomad.

-Ovaj je projekt bio toliko inspirativan, proširili smo vidike. Na ovoj konferenciji osnažio sam svoje razmišljanje o digitalnim nomadima. Drago mi je da se Dubrovnik pozicionirao kao novi ‘hotspot’ za digitalne nomade. Preporučit ću svojim prijateljima i kolegama da dođu ovdje. Grad je prekrasan, upoznao sam ga i tako sam tužan što sutra moram nazad – istaknuo je Schubert.

Podsjetimo, u zajedničkom projektu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, u suradnji s Total Croatia News i Saltwater Nomads, Dubrovnik je na mjesec dana ugostio deset digitalnih nomada iz različitih dijelova svijeta. Kroz različite aktivnosti, radionice te izlete detaljno su istražili grad i okolicu, upoznali se s načinom života lokalnog stanovništva, kulturnim sadržajima i ostalom ponudom. Svojim iskustvom pomoći će doprinijeti stvaranju boljeg ozračja za buduće nomade koji će za svoje mjesto rada odabrati Dubrovnik te ujedno doprinijeti globalnoj promociji destinacije.

Pročitajte još

VIKTORIJA SE OBRUŠILA NA KRISTIĆA ‘Kad o tržištu rada govori čovjek koji je turbo, mega uljeb već godinama, dođe ti da padneš u tri nesvijesti!’

Dulist

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist