Kultura

ZAVRŠENA OBNOVA Amerlingova fontana vratila svoj nekadašnji sjaj

blank

Amerlingova fontana, ukrašena kipovima Stojne i satira, remek-djelo hrvatskog kipara Ivana Rendića iz 1900. godine, na zahtjev Društva prijatelja dubrovačke starine, nedavno je prošla kroz cjeloviti proces sanacije te je povratila svoj nekadašnji sjaj.
Projekt obnove, navode iz DPDS-a, proveden je uz poštivanje svih potrebnih dozvola, uključujući odobrenje Konzervatora, koje je dobiveno na temelju projektne dokumentacije tvrtke Studio presjek d.o.o. Tijekom sanacijskih radova, demontirani su dijelovi fontane kako bi se vratio izvorni izljev (rigalica), a nakon ponovne montaže, pristupilo se restauratorsko-konzervatorskim radovima. Sanirana su oštećenja i pukotine te su zamijenjene dotrajale fuge s ciljem sprječavanja daljnjeg curenja vode. Dodatno, izvršena je sanacija pločnika te vodovodnih i oborinskih instalacija unutar kruga od 2 metra od fontane.
Amerlingova fontana bila je podvrgnuta cjelovitom čišćenju kako bi se uklonile naslage algi, nečistoća i kamenca, nakon čega je uslijedila rekonstrukcija oštećenih dijelova u skladu s dogovorom s nadležnim konzervatorom
Građevinsko-obrtničke radove izvelo je Klesarstvo Šakota, dok je za restauratorsko-konzervatorske radove bila zadužena ovlaštena restauratorica Tjaša Kolačko. Procesom sanacije osigurana je dugotrajna zaštita ovog kulturnog spomenika, a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 47.000 eura + PDV.

Pročitajte još

[FOTO] IZLOŽBA VRIJEDNA MILIJUN EURA Djela oca pop-umjetnosti stigla u Dubrovnik

SUTRA U ATRIJU KNEŽEVA DVORA Pretposljednji koncert Stradun Classic festivala

Dulist

BOGATO KULTURNO LJETO Epidaurus Cavtat festival oplemenio jug Hrvatske sedamnaestu godinu zaredom

Dulist