Kultura

U TRAVNIKU Otvorena izložba i promovirana knjiga ‘Dubrovački ples s kugom’

U subotu, 3. lipnja 2023. je u Zavičajnom muzeju u Travniku otvorena izložba “Covid-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti” i po prvi put promovirana najnovija knjiga “Dubrovački ples s kugom” dr. sc. Vesne Miović, ravnateljice Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.
Gostovanje u Travniku plod je suradnje udruženja Bosanski kulturni krug, Zavičajnog muzeja Travnik, Kantonalnog arhiva Travnik, Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovačke baštine. Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, Fatima Maslić, istaknula je kako se radi o prvoj promociji ove vrijedne knjige i o prvom gostovanju izložbe uopće i to van granica Republike Hrvatske, izrazivši zadovoljstvo suradnjom s kulturnim institucijama iz Dubrovnika.
Spomenika Pelić, direktorica Kantonalnog arhiva, posebno je zahvalila svojoj nekadašnjoj kolegici Jasmini Hopić koja je uvidjevši značaj ove izložbe inicirala da tako vrijedna izložba dođe u Travnik.
Knjigu i izložbu predstavljali su Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine (koautorica izložbe) i član Bosanskog kulturnog kruga i kustos Zavičajnog muzeja dr. sc. Dženan Dautović. Samo predstavljanje nadahnuto je moderirao Jasmin Galić, koji je na kraju nazočnima pročitao obraćanje dr. sc. Vesne Miović koja je nažalost bila prisiljena propustiti ovaj izniman događaj. Osobito raduje što su na promociju i otvaranje izložbe prispjeli brojni gosti iz Sarajeva i Zenice.
Kako se 3. lipnja u Travniku obilježava kao Dan udruženja Bosanski kulturni krug, (u čast prvog spominjanja grada u pisanim izvorima u tzv. „Trogirskom izvještaju“ od 3. lipnja 1463. godine), posebna je čast što je upravo taj dan izabran za otvorenje izložbe i predstavljanje knjige.
Foto: Dubrovačka baština 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist