Kultura

Završen program Mjeseca hrvatskoga jezika

Završen program Mjeseca hrvatskoga jezika

 

Dubrovačke knjižnice ovogodišnji Mjesec hrvatskoga jezika obilježile su serijom od četiri tribine o jeziku koje je vodila dr.sc. Katja Bakija, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te docentica na Sveučilištu u Dubrovniku.

Ciklus tribina zaključen je u jučer kada je Bakijin gost bio akademik Stjepan Krasić, profesor povijesti na Papinskom sveučilištu svetog Tome Akvinskog u Rimu. Razgovarali su o slojevitosti hrvatskog jezičnog identiteta na razini sustava, nadgradnji kulturne povijesti, jeziku koji u svojim značenjima i oblicima čuva tragove prošlosti i dinamizira stvaranje identiteta u vremenu i prostoru.

Moto tribina bila je misao Wilhema von Humbolta ‘Naša prava domovina zapravo je jezik’. Ciklus tribina započeo je gostovanjem književnog povjesničara i teoretičara književnosti te dugogodišnjeg lektora Sveučilišta u Dubrovniku dr.sc. Antun Česko. Tema prve tribine bila je standardizacija jezika, određivanje norme odnosno pravila te aktualna jezična situacija. Sljedeće dvije tribine bile su posvećene jezičnim praktičarima. Najprije je o odnosu jezika i medija govorio novinar i urednik na HRT-u Đurica Drobac, dok je na temu jezika i kazališta svoja iskustva s dubrovačkom publikom podijelila akademska glumica Nika Lasić. Voditeljica tribina zaključila je kako ‘smo po jeziku ono što jesmo, po jeziku se prepoznajemo među drugim narodima jer nas jezik razlikuje ali ne suprotstavlja’.

Mjesec hrvatskoga jezika već je tradicionalna manifestacija koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava od 2014. Započinje na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače, i traje do 17. ožujka, dana objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967.  Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist