Sport

ZAVRŠEN PRIJELAZNI ROK Tko je došao, a tko otišao iz Juga?

ZAVRŠEN PRIJELAZNI ROK Tko je došao, a tko otišao iz Juga?

Vaterpolski prijelazni rok završava večeras u ponoć, a od početka nove sezone dijeli nas malo manje od mjesec dana. Jugaši koji na domaćoj sceni brane tri trofeja, kreću 6. listopada u Gružu protiv hercegnovskog Jadrana u Regionalnoj ligi što će ujedno biti repriza finalne utakmice prošle sezone.

U odnosu na lani, neke su se stvari promijenile u sastavu Vjeka Kobešćaka, odnosno za razliku od prošle godine, ovog je ljeta bilo prilično prometno u momčadi viceprvaka Europe.

U novoj sezoni u Gružu više nećemo gledati jednog od najboljih igrača svijeta Felipea Perronea koji se nakon isteka ugovora s Jugom vratio u Barcelonetu. Njegovim stopama uputio se i novopečeni reprezentativni sidrun Josip Vrlić, a put Barcelone, doduše u drugi klub Mediterrani, otišao je vratar Toni Popadić. U sastavu Juga više neće biti niti ljubimca publike Paula Obradovića koji je prešao u grčki Olympiacos. Također, jedan od posljednjih starosjedilaca u klubu, Pavo Marković radi obiteljskih je razloga i preseljenja u Zagreb prešao u Mladost. Posljednji je klub napustio Jacob Merčep radi odlaska na studij u SAD.

Pred upravom Juga nije bio lagan zadatak obzirom da je jako teško nadoknaditi gubitak šestorice igrača koji su u posljednje dvije sezone osvojili pregršt trofeja. Čelnici kluba su kao prioritet odredili produljenje ugovora s hrvatskim reprezentativcima, odnosno s onima od zlatne šestorke kojima je isticao ili je ulazio u zadnju godinu. I baš u tom dijelu uprava je napravila veliki posao.

Marko Macan reprezentativni branič, produžio je vjernost klubu do 2022. godine. Iako je bilo ponuda, Macan je ostao doma.
-Drago mi je što sam ostao doma. Bilo je ponuda, ali Jug je uvijek prva opcija. Ispred nas je zanimljiva sezona, pomlađena smo momčad, ali uvijek s najvišim ciljevima – kazao je Macan.

Xavi Garcia, jedan od junaka s Margitszigeta, kojemu je ugovor isticao dogodine potpisao je na dodatne tri sezone dakle do 2021.
-Lako je bilo dogovoriti se za novi ugovor jer smo i klub i ja htjeli isto. U Dubrovniku mi je odlično, obitelj se osjeća doslovno kao doma i moja je želja bila ostati tu. Presretan sam što ću karijeru završiti u, za mene najboljem klubu na svijetu – kaže Xavi.

Naravno da je za biti kompetitivan u Europi bilo potrebno posegnuti i za određenim pojačanjima sa strane.
Prvi koji je stigao u Gruž je 22-godišnji potencijalni hrvatski reprezentativac, centar koji je proteklu sezonu proveo u Barceloneti, Splićanin Luka Lozina.
Od prvog rujna, član Juga je i srpski reprezentativac, brončani s posljednjeg Svjetskog prvenstva, koji je kao i Lozina bivši član Barcelonete Viktor Rašović.

-Sretan sam što ću biti dio ekipe Juga, kluba s velikom tradicijom i kluba koji je uvijek gladan trofeja. Siguran sam da ću svoju igru uz suigrače, trenera i ljude iz kluba podići na puno viši nivo i to me čini sretnim. S druge strane, siguran sam da možemo puno toga napraviti iako je ekipa malo pomlađena u odnosu na ranije godine. Čeka nas veliki rad, teška sezona, bit će zanimljivo i jedva čekam da krenu natjecanja – kaže Rašović.

Posljednji koji je ‘sletio’ u Jugovo jato je Vincenzo Renzuto, donedavni član napuljskog Posillipa i talijanski reprezentativac, jedan od najboljih Campagninoj momčadi koja je u Budimpešti uzela šesto mjesto.
-Napokon ću imati priliku igrati Ligu prvaka, što na žalost s Posillipom nisam mogao jer tek pokušavaju napraviti temelje za povratak u vrh. Ovo mi je velika prilika jer dolazim u veliki klub, u grad gdje je vaterpolo sport broj jedan. Očekujem odličnu sezonu u kojoj ću nadam se pomoći klubu u osvajanju novih trofeja – rekao je Renzuto.
U posljednje dvije sezone Vjekoslav Kobešćak s klubom je osvojio sve što se može osvojiti jer je uspio stvoriti jednu pozitivnu atmosferu i od svoje momčadi izvući maksimum kad je najviše trebalo. U novu sezonu ulazi s promjenjenom momčadi i kreće skoro pa ispočetka.

-Došlo je do velikih promjena u momčadi i definitivno ćemo morat tražiti novu igru za ovu i sljedeće sezone. Šest igrača je otišlo, tri je došlo što znači malo manju rotaciju iako se nadamo da će taj prostor iskoristiti igrači iz naših mlađih selekcija. Doveli smo tri mlada, ali odlična igrača za koje se nadamo da će se razvijati zajedno s igrom naše momčadi. Definitvno su veliki izazovi ispred nas i očekujem teže utakmice u svim natjecanjima nego što je to bilo u protekle dvije sezone, ali vjerujem da znanja imamo, a želja nikad nije bila upitna – kazao je Jugov trener Vjekoslav Kobešćak.
U sastavljanju momčadi za novu sezonu veliku je ulogu imao i direktor kluba Ognjen Kržić.
-Nakon dvije sezone za pamćenje došlo je do očekivanih odlazaka pojedinih stožernih igrača te smo morali posegnuti za pojačanjima koja će omogućiti našem klubu ostanak pri vrhu na domaćoj i europskoj sceni. Pored naših 6 zlatnih reprezentativaca u momčadi, u novoj će sezoni u jugovoj kapici igrati i reprezentativci Italije i Srbije Renzuto i Rašović te potencijalni hrvatski reprezentativac Lozina. Momčad je mlada, ali iskusna, s kojom ćemo krenuti u obranu sva tri domaća trofeja, a u Ligi prvaka cilj nam je svakako plasman na završni turnir – rekao je Jugov direktor.
Osim što će momčad u novoj sezoni biti znatno jeftinija biti će i mlađa. Prošle sezone su 23 prijavljena igrača imala u prosjeku 22 godine i 5 mjeseci dok su 23-torica iz ove sezone u prosjeku stara 21 godinu i jedan mjesec.
Ponovimo, novi Jug moći ćemo pogledati 6. listopada kada u Gruž dolazi prvak Crne Gore, Jadran iz Herceg Novog.

Tekst i foto: VK Jug CO

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist