Aktualno

ZAVOD O DANČAMA U 10 godina niti jedno ispitivanje nije bilo nezadovoljavajuće

ZAVOD O DANČAMA U 10 godina niti jedno ispitivanje nije bilo nezadovoljavajuće

Na plaži Danče, u posljednjih 10 godina niti jedno ispitivanje nije bilo nezadovoljavajuće. Kao što je vidljivo iz javno dostupnih podataka na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Dančama je nakon prijavljenog onečišćenja 17.6.2019. u 13:08 uzorkovano more na tri lokacije i u svima je ocjena bila izvrsna. Nije bilo vidljivih onečišćenja. Posljednje redovno ispitivanje od 21.6. dalo je zadovoljavajuće rezultate. Iz dosadašnjih rezultata zaključujemo kako ne postoji rizik za zdravlje kupača – istaknuo je za DuList Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije povodom peticije koju je više od 300 kupača s Danača potpisalo i predalo peticiju Gradu Dubrovniku i gradonačelniku Matu Frankoviću, a protiv izljeva kanalizacije na poznatom dubrovačkom kupalištu.

Lakić navodi da Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije provodi ispitivanje kakvoće mora za kupanje na 118 plaža prema Programu ispitivanja kakvoće mora za kupanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za 2019. godinu. Na početku svake sezone kupanja Županijska skupština donosi novi Program ispitivanja. Ispitivanja se provode u 14 dnevnim intervalima od sredine svibnja do početka listopada, kako propisuje Uredba o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08), u kojoj su navedeni parametri i metode ispitivanja kao i dozvoljene granične vrijednosti. Parametri koji se ispituju su Escherichia coli i intestinalni enterokok – bakterije koje ukazuju na fekalno onečišćenje. Nakon svakog ispitivanja uzorci se ocjenjuju pojedinačnom ocjenom kao more izvrsne (plaza1), dobre (plaza2) ili zadovoljavajuće (plaza3) kakvoće a ukoliko prelaze granične vrijednosti  kao more nezadovoljavajuće (plaza4) kakvoće. Prisutnost većeg broja ovih bakterija upućuje na potencijalni rizik od zaraznih bolesti. Mikrobiološko zagađenje na nekoj točki ispitivanja može jako varirati, što ovisi o načinu ispuštanja otpadnih voda te o meteorološkim i hidrografskim uvjetima.

Prilikom uzorkovanja mjeri se salinitet i bilježe meteorološki podaci i vizualni pregled mora koji nisu dio ocjene kakvoće mora. Dakle, prema spomenutoj Uredbi, prate se pokazatelji mikrobiološkog (fekalnog) onečišćenja.

-Kao i do sada, kupači uvijek mogu prijaviti moguće onečišćenje na telefon 112 – rekao je Lakić.

 

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist