Aktualno

U UTORAK Komemoracija za Žužu Egrenyi u Kazalištu Marina Držića

U UTORAK Komemoracija za Žužu Egrenyi u Kazalištu Marina Držića

Komemoracija za pokojnu kazališnu, televizijsku i filmsku glumicu te redateljicu Žužu Egrenyi održat će se u Kazalištu Marina Držića, utorak, 2. srpnja 2019. s početkom u 12 sati na Velikoj sceni gdje je provela najveći dio profesionalnog glumačkog života kao članica umjetničkog ansambla KMD-a.

Žuža Egrenyi rođena je 31. prosinca 1932. godine u Dubrovniku. Diplomirala je na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu 1966. godine u klasama dr. Branka Gavelle, prof. Vlada Habuneka, prof. Koste Spaića i Bojana Stupice. Kasnije je s njima surađivala u mnogim predstavama kroz angažmane u kazalištima u Varaždinu, Zagrebu i Dubrovniku. Na Dubrovačkim ljetnim igrama sudjeluje od osnutka (10 godina Gruba u Držićevu „Skupu“, Jeljenka u Gundulićevoj „Dubravci“, Ore i Vice u Vojnovićevoj „Trilogiji“ i cijeli niz većih i manjih uloga). Realizirala je mnoge kreacije značajnih autora kao što su: Ionesco („Stolice“ i „Kralj umire“), Jarry (uloga mame Ubu), Marieavu, Anouih, Brecht, Pirandello, De Filippo itd.

Od antologijske Grube u čuvenoj Spaić – Hajdarhodžić interpretaciji Držićevog Skupa, kada je kao studentica akademije najavila svoj talent, pa preko brojnih uloga u svim žanrovima gdje je ljubav kritike ali i publike osvajala kako glavnim tako i brojnim sjajno urađenim epizodnim ulogama, Žuža Egrenyi je neizmjerno zadužila kazalište u Dubrovniku i šire. Osim kazališne karijere, ostat će upamćena kao filmska glumica koja je ostvarila uloge u naslovima: “Vučjak”, “Moja strana svijeta”, “Novela od kapetana”, “Zločin u školi”, “Dubrovački škerac”, “Holding, “Tri priče o nespavanju” te mnoštvu TV uloga.

U kasnijoj dobi nakon odlaska u mirovinu iz umjetničkog ansambla Kazališta Marina Držića, publika je također pamti kao redateljicu koja je s amaterskom družinom Kolarin iz Dubrovnika postavila Goldonijeve “Ribarske svađe”, “Matrimonijo” Josipa lovrića i “Škerac sa Svete Marije” prema tekstu Borisa Njavra. Također je autorica predstave za djecu “Mačkomišokaz”.

Nagrade:
1984. Prvomajska nagrada za epizodnu ulogu;
1986. Međunarodni festival pantomime i monodrame Zemun „Zlatna kolajna“;
1987. „Zlatni smijeh“ na zagrebačkom Festivalu humora i satire;
Prvomajska nagrada – priznanje za dugogodišnje uspješno umjetničko djelovanje na polju dramske umjetnosti;
1988. Republička nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu (Beckett „Divni dani“)

Pročitajte još

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist